Няма да гласуват нови 500 000 лева на превозвачите от градския транспорт на Пловдив на предстоящата сесия на Общинския съвет. Въпреки че на последното заседание на местния парламент се гласува решение, с което се отпуснаха 1 млн. лева, а за следващата трябваше още 500 000 лева, документите все още не са готови.

От Община Пловдив заявиха, че в момента се прави детайлен одит на всички счетоводни документи, които са предоставили превозвачите на градската администрация.   Освен това се преизчисляват разходи и покриването им след отпуснатия допълнителен милион. След като всички счетоводни документи бъдат изготвени, те ще се дадат в Транспортна комисия към местния парламент. На базата на нея ще се гласува и допълнителните средства.

Припомняме, че на последната сесия имаше предложение за даването на допълнителни 3 млн. лева компенсации на превозвачите заради ковид кризата и отлива на пътници.  По време на сесията общинарите се обединиха около това да се платят само 1 млн. лева сега и след представянето на документите да се реши за допълнителна сума.

Само за 2021 година на превозвачите са отпуснати 8 млн. лева компенсации от Община Пловдив. Отделно те взимат средства от републиканския бюджет като субсидии за нерентабилни линии и още веднъж от продажба на карти и билети.

Заради решението на местния парламент да им се отпуснат допълнително средства Бизнесът за Пловдив и Съюза на международните превозвачи реагираха остро.

Още по темата, вижте в линковете:

Парадоксите в градския транспорт на Пловдив, за които никой не говориДо края на договорите нито една автобусна линия няма да бъде рентабилна заради метода на субсидиране

СНЦ „Бизнесът за Пловдив" със становище относно градски транспорт ПловдивОттам са твърдо против компенсациите от близо 3 млн. лева на превозвачите

СМП:Пак се раздават милиони на превозвачите в Пловдив по непрозрачен начин и с неубедителни аргументиВ обществото се правят грешни внушения, че обслужването на градските автобусни линии е социална услуга, пишат от организацията