Община Пловдив ще се опита да направи и пусне алтернативен път на бул. „Александър Стамболийски”, когато той бъде затворен през лятото.   Идеята за нов булевард в район „Южен” върху старата жп линия на НКЖИ е от години, като в този мандата вървят преговори между Община Пловдив и държавната фирма за прехвърляне на имота.

„От НКЖИ искат наши имоти за техния проект за модернизацията на жп линията, ние настояваме за този. Искаме да направим временен път, а след това да стане и постоянен”, заяви кметът Здравко Димитров.

На практика, ако Община Пловдив получи имота от НКЖИ, то няма нужда от отчуждаване. Единствено трябва да се приеме нов ПУП на зоната и да се въведе пътната връзка. По план трябва да започва от  Коматевско шосе, ще минава през „Филикон”, а оттам ще продължи към „Димитър Талев” с развръзки към близките улици – към продължението на „Македония” и „Поручк Въльо Стефов”.

На мястото на жп линията напълно е възможно да се направи четирилентов път с тротоари и велоалея в бъдеще.

Всеки момент се очаква да бъде затворен и участък от бул. „Ал. Стамболийски” около затвора, а през лятото целия булевард ще бъде недостъпен. Освен това ще има редица ремонти в район „Южен” през 2023 година, които ще направят квартала почти непроходим с автомобили.

Кючука 2023-а: Придвижването невъзможноЗатварят 7 основни отсечки в район „Южен”, много от тях ще съвпаднат