Пожар вдигна на крак обитателите на жилищна сграда на булевард "Копривщица", предаде Plovdivnow.bg. По думите на очевидка, огънят тръгнал от асансьорната шахта в сградата вчера вечерта. На място веднага се появили екипи на Пожарна безопасност и на фирмата, която поддържа асансьора.

"Тъкмо се прибирах, когато огънят пламна", споделя жителка на един от апартаментите, "Беше около 19:00 часа. Пожарната и асансьорните техници реагираха веднага. Шахтите във входа се поддържат, затова и пожарът не можа да се разпростре и да причини големи щети"

По думите й, асансьорите се стопанисват много добре, а наскоро боклуците от входа били почистени. От Пожарната пък били извършили проверка, при която не се установили никакви неизправности.

От фирмата, отговаряща за съоръжението, обясниха, че причината за пожара е незагасен фас. Според жителите на сградата, цигарата тлеела дълго време след изхвърлянето й, а неприятната миризма се усетила от всички.

"Някой, който е ползвал асансьора, си е хвърлил фаса по-рано. Хората казаха, че миришело, но не можеха да разберат откъде", разказва още очевидката.

Слава Богу, пожарът бил потушен навреме, а хората в сградата се разминали само с уплах.

"Добре, че асансьорът беше на четвъртия етаж по това време. Затова и няма сериозни щети по него. Не ми се мисли какво щеше да стане, ако беше на по-надолу по етажите."

Във входа има 39 апартамента, съобщават обитателите му. Според тях не било радкост някой да изхвърли боклук не където трябва.

От фирмата обяснили на живущите в апартаментите, че щетите не са сериозни и няма да се наложи да ги покриват от джоба си. 

Жената многократно предупреждавала жителите на блока, че в асансьора не се пуши, но без резултат. 

"Постоянно виждам хора да излизат с цигари от асансьора. Лепих бележки - късат ги!", споделя тя, "Лошо е, че всички са толкова безотговорни".

Снимка: Илюстративна