Пловдивското училище "Найден Геров" излезе с официална позиция до всички медии след наказанието за директора и учителите и наложените проверки от прокуратурата за случая с починалата ученичка, на която са били писани оценки.

Проверката в училището стартира по разпореждане на министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков като според данните до момента са открити сериозни нарушения и данни за съставяне на документи с невярно съдържание.

До момента е установено, че 11 учители са въвеждали неправомерно оценки в електронния дневник на ученичка, загубила живота си при трагичен инцидент. Също така 14 педагогически специалисти не са вписвали отсъствия въпреки липсата на момичето още от началото на учебната година, посочват от пресцентъра на министерството.

Констатирано е още, че отсъствията на ученици не са въвеждани регулярно от учителите по отделните учебни предмети, а на определени дати от класния ръководител. Освен това има дни, в които те са отсъствали, но са получавали текущи оценки по определени предмети. Установена е също липса на документи за извиняване на отсъствия или са открити такива, които пораждат съмнения в тяхната автентичност.  

Министърът на образованието:  Възможно е да има наказания и за учители от СУ „Найден Геров”Галин Цоков определи случая като много неприятен

МОН проверява училище в Столипиново, писали оценки на мъртво дете заради субсидииВъзложен е пълен одит на училището, Регионалното управление на образованието и дирекция "Организация и контрол"

В резултат на установените нарушения МОН възлага на началника на РУО-Пловдив да издаде заповед със задължителни предписания на директора на СУ „Найден Геров“. Те включват отстраняване на пропуските и нарушенията, търсене на дисциплинарна отговорност от съответните педагогически специалисти, както и осъществяване на системен контрол, свързан с отразяването на отсъствията и вписването на оценки в задължителната училищна документация.

При образуването на проверката министърът на образованието проф. Галин Цоков категорично заяви, че няма да допусне подобно грубо и неморално погазване на правилата в българската образователна система.

В откритото писмо до медиите, от ръководството на СУ „Найден Геров“ заявяват, че вниманието на обществото съзнателно се фокусира върху училището, за да се избегне разкриването на сериозни и тежки проблеми в българското образование, като институциите абдикират от задълженията си, показвайки незаинтересоваността на държавата да се намеси в полза на обществото.

Публикуваме и цялата позиция на СУ „Найден Геров“, разпратена до всички национални медии: