До дни се очаква да бъде готов пълния доклад след проверката в пловдивското училище „Найден Геров” и да бъде решени дали ще има наказания и за учителите, които са писали оценки и присъствия в продължителен период на ученичка, която е починала. Както съобщихме, вчера директора на училището бе освободен със заповед на РУО.

 „Много неприятен случай по отношение на професионалните етика и компетенция на колегите”, коментира министърът на образованието проф. Галин Цоков.

„Направихме една много пълна проверка, в която включихме различни институции и чакаме  в началото на другата седмица пълен доклад на това какво се е случило от колегите експерти”, добави още той.

Освен в пловдивското школо, проверки ще бъдат извършени и в други проблемни училища в страната/

„Ще бъдат взети всички мерки, не само в това училище, а и в останалите в страната, това да не се случва. Искам това да бъде един отрицателен пример, затова как не трябва да се грижим за децата. Учителите, които са призвани да дават пример и модел на поведение на своите ученици, никога не трябва да допускат подобно нещо, особено в образователна институция”, коментира още министърът пред Нова телевизия.

Той заяви, че с фективното присъствие на ученик в класната стая, това носи допълнителен бюджет в училището.

„Не мога да кажа дали учителите са били наясно, че детето е починало. В такъв тип училища има голямо движение, тъй като родителите често пътуват”, заяви той.

Министерството на здравеопазването ще реши каква да е цената на електронната извинителна бележка за учениците. 

Дигиталната ученическа раница няма да измести напълно хартиените учебници, категоричен беше министърът. Тя обаче давала много повече възможности. „Амбициите ни са през следващата година тя да бъде „напълнена” с материали на самите учители”, призна проф. Цоков. „Това, което ние правим, е само част от промените. По-дълбоките промени в образованието не могат да се случат за няколко месеца. Те ще се случат за няколко години”, подчерта образователният министър.