Фирмата превозвач „Автобусни Превози Пловдив“ протестно променя маршрутите на автобуси 9 и 12, научи TrafficNews. Считано от днес двете линии вече няма да изпълняват пълни курсове заради разбитите улици около бул. „Брезовско шосе“, където от месеци тече ремонт.

Припомняме, че от юли месец булевардът е затворен за движение. Обходния маршрут предвижда всичките превозни средства да минават през малката улица „Георги Трингов“, успоредна на „Брезовско шосе“. Нейните габарити обаче са минимални и вкарват шофьорите в тежки задръствания.

В началото цареше хаосът… но той тепърва започва да поглъща ПловдивТежките тапи в северната част на града са само прелюдия към огромния транспортен ад, който чука на врата

След месеци на експлоатация инфраструктурата на уличката е тотално разбита, а отворените в асфалта дупки унищожават превозните средства, споделя пред TrafficNews ръководителят на „Автобусни превози“ Костадин Тотков. Последното вкарва превозвачът в преразход по ремонтни дейности и значително забавя изпълнението на курсовете.

„Компромис правим отдавна. Всеки ден шофьорите изпускат курсове, задръстванията са огромни. Всеки ден имаме аварирали автобуси заради огромните дупки. Вече няколко чисто нови гуми на автобуси са нарязани заради паветата“, заявява Тотков.

Ситуацията ескалирала след вчера, когато ремонтните ограждения около бул. „Брезовско шосе“ били изместени и в периметъра започнали да паркират коли.

„Автобусите обръщаха там, но това вече е невъзможно. Шофьорите протестират. Налага се да обръщат на заден ход. Това е забранена маневра и вече два пъти имаме случай на ударени превозни средства. Ами ако ударят човек?“, допълва той.

След промените автобусите вече няма да влизат в ул. „Георги Трингов“, след което пътниците няма да имат достъп до следващите три спирки („Елпром“, „Магазин Деком“ и „ИЗК Марица“). Оттук насетне автобусите ще правят обратен завой около колелото на „Рогошко шосе“ и ще се връщат обратно, уточнява превозвачът.

От фирмата заявиха, че 9 и 12 ще възстановят курса си, когато бъдат засипани дупките по ул. „Георги Трингов“ и бул. „Северен“ и се премахнат паркиралите коли, които пречат за обръщане на рейсовете.

По думите на Тотков съкращаването на маршрутите пристига след многократни предупреждение, отправени към Община Пловдив, и липсата на предприети мерки. От днес общината е уведомена за протестните промени.

От ОКТ-Пловдив заявиха, че са влезнали в контакт с изпълнителя и до дни се очаква да бъде отвърден нов обходен маршрут за автобусите. По всяка вероятност той ще бъде огранизиран от бул."България", през кръговото на моста на Адата, по бул."Северен". Ще се търсят варианти превозвачите да не изпускат спирките си по ул. "Брезовско шосе" до Институт по зеленчукови култури.