Абсолютен транспортен хаос цари по Брезовско шосе. По пътното платно в момента се извършват ремонти и ВиК дейности по интегрирания проект за водите на Пловдив, заради които се е наложило затваряне на участъци от него. Обходният маршрут, определен от ОКТ и Общината, обаче се оказва не добре съобразен.

Може да се каже дори, че е неадекватен, предвид огромния трафик. В момента всичките превозни средства минават през малката улица „Георги Трингов“, успоредна на затворения участък. Габаритите ѝ са минимални и вкарват шофьорите в тежки задръствания. 


В червено - затвореното трасе. В зелено - обходния маршрут. 

Допълнително натоварване има и заради това, че в района се намират десетки търговски обекти. До магазини, складове, цехове и офиси на ежедневна база достъп се осигурява на леки и тежкотоварни автомобили. Пренасочени там са и две от линиите на градския транспорт. В допълнение - тротоари там няма и преминаването на пешеходци е изключително опасно.

Това стана причина от дни към редакцията на TrafficNews да постъпват ежедневни сигнали от нервни и напрегнати шофьори. Те споделят, че разстояния, които преди са отнемали по-малко от 5 минути, сега костват повече от час и половина. Наш екип посети обходния маршрут малко преди обедните часове. Макар че не заварихме час пик – какофония цареше в двете платна на ул. „Георги Трингов“. Работници в близки обекти пък споделиха, че ремонтът създава изключителен дискомфорт.

Сутрин, като пристигам в обекта, кълбета от прах се вдигат от улицата. А по това време дори не е започнал интензивният трафик. Не знаем до кога ще продължава този ад, но този обход не е достатъчен. Онзи ден един колега повече от 5 минути не успя да излезе  на улицата и да се включи в движението“, разказа пред TrafficNews Елка Стоичкова - работник в обект, намиращ се точно до най-тежките тапи.

Собственици на магазини пък изразиха притеснението си, че тази организация на движението се отразява на работната им динамика. Някои от тях вече отчитат спад в работата и оборотите.

По всичко личи, че решението откъде и как да се реорганизира трафика е изненадало неприятно гражданите. След като посрещнаха лавината на недоволството им на Общината и ОКТ се наложи да помислят за малко по-адекватен маршрут. Днес следобед от пресцентъра на предприятието изпратиха съобщение, че към досегашната организация на движение е включен нов обход. Кой е точно е той – не е посочено.

Нов обход към търговските комплекси на „Брезовско шосе" заради ремонтаЕкипи на „Пътна полиция" и Трето районно управление на МВР контролират движението

Истината е, че тежките тапи в северната част на Пловдив са само прелюдия към огромния транспортен ад, който чука на врата. Голямото разкопаване на улици и булеварди в Пловдив ще започне след по-малко от месец, когато стартират проектите за ремонти на общината, ВиК и АПИ.

Голямото разкопаване на Пловдив започва! Зико показа карта със затворени десетки трасетаСледващите 12 месеца ще бъдат затворени 13 булеварда и пътни артерии

От ОКТ предупредиха в средата на март, че се очаква монтажът на водопроводни и канализационни тръби по ул. „Брезовско шосе“ да приключи до 15 юли. Спрямо графиците тогава трябва участъкът между ул. „Полет“ и бул. „Северен“ да бъде отворен за движение.

Идва невиждана транспортна блокада на Пловдив! Затварят 13 основни артерии в следващите 12 месецаКметът Здравко Димитров вече се извини за предстоящите тапи, свиква брифинг с дружествата

Галерия: