19-годишният Петър Мавродиев от Пловдив, който страда от детска церебрална парализа и дълго време се бори с несправедливостите покрай лечението си, е един от малкото примери в България на непреклонност, силен дух и борба с неправдата. Момчето, което премина през трудните пътеки на лечението си, успя да се пребори с цялата медицинска бюрокрация, успя да осъди Фонда за лечение на деца, премина през тежки операции, срещна се с премиера Бойко Борисов в опит да облекчи живота на стотици като него… Това бе поредната глътка надежда за мъжа с блясък в очите и жажда за живот - такъв, какъвто да бъде достоен за уважение, и такъв, какъвто да не бъде подлаган на съжаление. А да гледат на него като равностоен на всички останали.

Тази година Петьо кандидатства и е приет в ПУ „Паисий Хилендарски“ със специалност „Специална педагогика“. Щастлив е, че е успял да се пребори и да сбъдне мечтата си да учи точно това, което е свързано със самия него. И че ще може да помага на хората като него, с неговите проблеми и потребности. Има сили, желание и борбен дух да се бори за по-добър и достоен живот.

През месец май миналата година 19-годишният пловдивчанин е опериран във Виена, където са му поставени импланти. След интервенцията той споделя, че се чувства по-добре и може почти на 100% да разчита на тялото си. Сега му предстои нова интервенция във Виена, по време на която ще бъдат извадени имплантите. Многото мъки и усилия, които са коствали на Петьо и неговото семейство, са възнаградени и средствата за предстоящата операция вече са събрани.

След срещата с премиера Бойко Борисов

Нашата основна цел след срещата с премиера Бойко Борисов е да можем да променим Закона за хората с увреждания така, че да не се налага те да разчитат на дарители, споделя Петьо. Можем да направим необходимите специализирани центрове за рехабилитация и те да работят адекватно, за да помагат на хората. Да има центрове, където да се дава адекватна оценка на заболяванията, и който се нуждае от помощ и лечение, да ги получава. Стресът е голям, когато се сблъскаш с този проблем, за това говорихме основно с премиера, разказва младият мъж. 

Дали има доверие на обещаното от Борисов финансиране, насочено към хората с увреждания? 

100% доверие не бих казал, защото 100% реално няма. Факт е желанието да се работи в посоката за промяна. За да бъде внесен един закон, той трябва да бъде разгледан от всички страни, да бъде полезен за хората. Най-важното е, че в момента се появи желание, успяхме да бъдем чути по някакъв начин. Методът, който използвахме обаче, не знам дали беше правилен или не, но се радвам, че свършихме работа. Аз и моят баща намерихме начин някой да ни чуе. Господин Борисов е на най-високата позиция в тази държава и има властта и възможността да може да накара тези, които трябва да си вършат работата, да си я свършат. 

Каузите и стремежите на Петьо

Моята лична кауза е, доколкото мога да успея, да се преборя със заболяването си, за да стана един достоен човек, който да работи и да бъде в полза на тази държава в икономически план. А когато човек има нужда от помощ, бих помогнал.

Нещото, което му тежи

Основното нещо, което може би ми тежи, е… Виждам, че хората смятат, че ние искаме финансова помощ, което не е така. Ние искаме да бъдем заедно с другите, да покажем своя потенциал. Един човек с увреждания, когато му се даде възможност да покаже себе си, съм убеден, че може да покаже повече потенциал от всеки друг. Хората с увреждания можем да бъдем част от обществото. Ние искаме да получим достъпна среда и задоволяване на нашите здравословни и елементарни човешки потребности. 

Какво крепи духа му?

Самият живот. Аз съм на 19 години, до момента съм видял само борбата, искам да видя и красивата страна на живота. Една от основните ми мечти е някой ден да оставя нещо след себе си. 

Целият разказ за живота и предстоящите събития покрай лечението на Петър Мавродиев вижте във видеото на ТРАФИК ТВ: