Пълен абсурд! АПИ и НКЖИ не могат да съгласуват Югоизточния обход на Пловдив над година

Все още пресичането на жп линията с пътен надлез няма разрешение от Железопътна администрация

12.12.2023 10:13 8038 0
Пълен абсурд! АПИ и НКЖИ не могат да съгласуват Югоизточния обход на Пловдив над година

Колко време трябва на две държани институции, за да съгласуват проект, който е от огромно значение за Пловдив? Вече повече от  година Агенция „Пътна инфраструктура” и НКЖИ се мъчат да преработят и одобрят проекта за новия лъч на Околовръстното на Пловдив, за който има избрана фирма за строителството.

Както TrafficNews писа още през ноември 2022 година се оказа, че проектът, който Община Пловдив дари на АПИ не е взел предвид заданието на НКЖИ за модернизация на жп линиите. Така отклонение от 42 см на  пътния надлез на жп линиите, както и неточност при планирането на отводняването на бъдещето трасе, доведе до препроектиране, което изглежда все още не е завършило.

От АПИ заявиха, че при изпълнение на процедурата за съгласуване на проекта с Национална компания "Железопътна инфраструктура" проектните решения са променяни и допълвани многократно. В края на октомври тази година разработеният технически проект е представен за съгласуване от Изпълнителна агенция "Железопътна администрация" (ИАЖА).

Предстои да бъде издадено и разрешение за пресичане на жп линията с пътен надлез, след което ще се нанесат корекции на проектите на ПУП-ПП и за тях ще се извърши съгласувателна процедура със съответните институции.

Строителството на участъка е възможно да стартира след изготвен и приет технически проект и изработването на подробния устройствен план - парцеларен план/ПУП-ПП/.

С други думи това може да отнеме още година, за да се започне каквото и да е строителство.

 За строителството на обхода има сключен договор с „Трейс груп холд” от август 2022 година за 42 млн. лева с ДДС.  Тяхната ценова оферта бе дадена през март 2021-а.Това означава, че ще са минали три годин години, когато от фирмата са направили КСС-тата. Много е вероятно от компанията да искат сериозна индексация, а ако не им бъде дадена, то цялата процедура да започне отначало.

При тези обстоятелства въобще не е ясно дали проектът ще влезе в списъка с обекти за финансиране от АПИ през 2024 година.

Лошо: Новият лъч на Околовръстното на Пловдив няма да стартира и тази годинаПоне 8 месеца са необходими, за да бъде издадено строителство за Югоизточния обход

Заради отклонение от 42 см – препроектират новия лъч на Околовръстното на Пловдив

Вадят строително разрешение за новия лъч на Околовръстното на Пловдив

 

Акценти

Изпрати новина