Строителното разрешение за новия лъч на Околовръстното на Пловдив може да бъде издадено, след като общините Пловдив и „Родопи” свършиха своята част.  Двете администрации са извършили промените на ПУП –ПП за новото трасе,  което трябва да свързва Скобелева майка с Асеновградско шосе.

Община Пловдив актуализира и преработи парцеларния план за изменение на кадастралната карта за новия лъч на Околовръстното.  Договорът бе на стойност от 20 000 лева и бе с директно възлагане на „Пътпроект”, които са носители на авторските права на проекта.  Той бе изготвен през 2012 година, а през 2019 година той бе дарен от Община Пловдив на МРРБ.

Сега от МРРБ може да изкарат строителното разрешение и да започнат дейностите по трасето.

В края на юли агенция „Пътна инфраструктура” и „Трейс холд груп” подписаха договора за Югоизточния обход на Пловдив. Това се случи 16 месеца, след като АПИ пуснаха обществена поръчка, която дълго бе замразена. Договорът е за 34,5 млн. лева без ДДС. В  сумата са заложени 5% непредвидени разходи от 1,6 млн. лева по време на изпълнението. Фирмата трябва да приключи всички дейности от 27 януари 2024 година.

Връзката между „Скобелева майка” и Асеновградско шосе е един от най-чаканите проекти в Пловдив от години. Тя трябва да изкара голяма част от транзитния трафик, като с нея ще има директна връзка от магистралата към пътя Асеновград – Смолян. Отделно рингът на града ще бъде завършен с нея.

Трасето на обходния път трябва да започва в района на пътен възел „Скобелева майка“ при 98-ми км на път II-56, ще продължава почти успоредно на ж. п. линията и ще завършва при кръговото кръстовище при 14-ти км от път II-86 Пловдив – Асеновград – около 4,8 км.

Новият път с габарит Г20 ще се влее в изградения през миналата година нов четирилентов участък от второкласния път II-86 Пловдив - Асеновград. Отсечката ще бъде с две платна, разделени със средна разделителна ивица, с по две ленти за движение в посока и банкети.