Лошо: Новият лъч на Околовръстното на Пловдив няма да стартира и тази година

Поне 8 месеца са необходими, за да бъде издадено строителство за Югоизточния обход

19.03.2023 09:00 14933 0
Лошо: Новият лъч на Околовръстното на Пловдив няма да стартира и тази година

Дългоочакваният от пловдивчани нов лъч на Околовръстното шосе няма да започне и тази година. Това става ясно от отговор на АПИ към TrafficNews относно проекта за затварянето на ринга на обходния път на Пловдив.  Причината бе препроектирането, което бе извършено от Община Пловдив по искане на АПИ и НКЖИ.

Както медията ни писа новият проблем се оказа неправилно съгласуване между институциите. Проектът, който се чака от десетилетие и ще  свърже Скобелева майка с Асеновградско шосе, има избран изпълнител от лятото на 2022 година, но така и не може да започне.

Причината е за новия проект бе отклонение от 42 см на надлеза на жп линиите, както и неточност при планирането на отводняването на бъдещето трасе.   От НКЖИ не са съгласували новия ПУП на пътя, тъй като контактния участък от 3,2 км за двата проекта на пътя и жп линията не са съобразени. Надлезът, който минавал над линията – Пловдив – Крумово попада в новопроектиран подучастък на проекта на НКЖИ.  В мястото на пресичане нивелетата на жп линията е завишена с 42 см, което налага да се преработи проекта за надлеза, поради недостиг на височинен габарит.

Още в началото на годината новият проект е бил предаден на АПИ от Община Пловдив.  Оттам ни отговориха, че  Агенция „Пътна инфраструктура“ продължава подготовката на проекта за строителството на Югоизточния обход на Пловдив.

„Въз основа на съгласувания технически проект ще се пристъпи към преработване на проекта на ПУП-ПП. След провеждане на всички законоустановени процедури парцеларният план ще бъде предоставен на МРРБ за одобрение. Ще бъдат проведени и отчуждителните процедури за придобиване на земите. Прогнозният срок от постъпване на съгласувателното писмо от НКЖИ до издаването на Разрешение за строеж са необходими около 8 месеца”, пишат от АПИ. Това означава, че най-рано изграждането на новия лъч на Околовръстното може да започне в началото на 2024 година и то при осигурено финансиране.

Не е ясно и колко ще струва новата пътна връзка.  Офертата на избраната фирма изпълнител „Трей холд груп” е на повече от 24 месеца и е в размер на 42 млн. лева с ДДС. От АПИ заявиха, че към момента не е договорено изменение на цената за изпълнение на договора.

Заради отклонение от 42 см – препроектират новия лъч на Околовръстното на ПловдивЛипса на съгласуване между НКЖИ и АПИ бавят старта на Югоизточния обход на града

Вадят строително разрешение за новия лъч на Околовръстното на Пловдив

АПИ удари на камък с опита да започне веднага строителството на Югоизточния обход на Пловдив

 

 

 

 

Акценти

Изпрати новина