От четвъртък ще се издават зелени сертификати за хора, които имат антитела срещу COVID-19, без да са били официално обявени за болни, това съобщи днес здравният министър д-р Стойчо Кацаров.  Антителата, които ще се търсят, са IgG, които притежават хората, които и са боледували, но и ваксинирани. Стойността, която ще трябва да признае защитата срещу COVID-19, както и за зелен сертификат е 150 BaU/ml.

Издават зелени сертификати за антитела, които ще важат 90 дни - казаха какви стойности трябват150 bau/ml ще трябват, за да се признае, че човекът е защитен срещу вируса

Иначе ситуацията с разпространението на вируса остава тежка. Новозаразените в страната за изминалото денонощие са 528, в Пловдив - 538.

COVID кризата в цифри: 5286 новозаразени, положителни проби - 11%Вижте актуалните данни за страната

Сред новозаразените медици в областта са двама лекари, акушерка и лаборант. Регистрирани са 4 нови положителни случая в 3 детски заведения в областта и един – в училище. 14-дневната заболеваемост е 859,25 на 100 000 души население.     

Двама лекари и акушерка са сред заразените в ПловдивНови случаи в три детски градини в областта

До края на седмицата учениците от 1 до 4 клас ще продължат с онлайн обучението в Пловдив. Това се налага заради забавяне на доставката с тестове към областта. Оказа се, че една от фирмите, с които Здравното министерство подписа договор, е изчезнала.

Официално: Учениците от 1 до 4 клас в Пловдив остават онлайнВсе още в областта няма доставени тестове

Изчезна единият от доставчиците на тестове за малките ученициТой е трябвало да достави 200 хил. теста

Иначе след проведеното допитване да родителите стана ясно, че 75%, или общо 416 паралелки, от 1 до 4 клас в общинските училища ще започнат присъствено обучение.

75% от паралелките от 1 до 4 клас в Пловдив се връщат в училищеСамо 4 от училищата под тепетата няма да започнат присъствено

Другата водеща тема са предстоящите избори. 34 души от комуналната служба в Раковски бяха привикани в полицията в Пловдив да подписват протоколи, че няма да купуват и продават гласове, както и да извършват престъпления по време на изборния процес.

Привикаха десетки хора от Раковски в Икономическа полиция в Пловдив заради изборитеКарат ги да подписват предупредителни протоколи, че няма да се занимават с избори

Кметът на Раковски Павел Гуджеров определи това като политическа репресия. 

Разпитаните от Раковски в Икономическа полиция: Това е репресия! Искат да ни уплашат, за да не гласувамеСпред Павел Гуджеров причината е в принадлежността на града към ГЕРБ

Няколко часа по-късно лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пристигна в Раковски, за да се срещне с общинските служители, които бяха викани в Икономическа полиция.  Заедно с него бе и зам.-председателят на партията  Томислав Дончев.

Бойко Борисов пристигна в Раковски и заяви: Тиранията на Радев ще се обърне срещу негоМВР призовала Петя Аврамова на разпит, Борисов й казал да отиде след изборите

Нова финансова корекция е била наложена на Община Пловдив от Управляващия орган по оперативна програма „Околна среда”. Тя е свързана с една от обществените поръчки за Пречиствателната станция, чиято сума е над 70 млн. лева. 

Община Пловдив с нова финансова корекция, свързана с най-големия й проект за над 70 млн. леваНаложиха санкция за над 70 000 лева заради неразбория с поръчката за строителен контрол

Докато служебното правителство  не спира  атакува предшествениците си в непрозрачни обществени поръчки, които са предварително решени, то назначени в ключови дружества от същите тези министри провеждат процедури по ЗОП с доста съмнителни условия.

Поръчката за охрана на ВиК - Пловдив - защо управителят на водното дружество бърза и разпространява неистини?Охранителната фирма Трафик СОТ опроверга твърденията на Огнян Кулишев

Улица „Генерал Данаил Николаев“ излезе от списъка за платено паркиране на Синя зона в Пловдив. Предложението бе прието в местния парламент с 28 гласа „За“, като го подкрепиха „Кауза Пловдив“, „Съюз за Пловдив“, БСП, част от „Демократична България“ и други независими съветници. Против него гласува единствено групата на ГЕРБ.

Изкараха от Синя зона натоварена улица в центъра на Пловдив, въпреки апела на Чонов да остане платена„Генерал Данаил Николаев" отново ще бъде свободна за паркиране

Това стана повод за дълъг дебат относно проблемите с паркирането под тепетата. 

Как може да се промени манталитетът на пловдивчани да имат между 2 и 3 коли пред блока?Трябва цялостна стратегия за справяне с паркирането, а не да се изкарва една улица от Синя зона, каза Слави Георгиев

Община Пловдив е направила предложение към НКЖИ дали е възможно да се отвори прелезът на улица „Авксентий Велешки“ към район „Южен“ по време на дейностите по пробива под гарата, заяви кметът Здравко Димитров. Идеята е да има временна връзка между „Централен“ и „Южен“, която да облекчи движението около Сточна гара, което се очаква да бъде по натоварено.

Зико иска да се отвори времена връзка между Сточна гара и Кючука, докато изграждат пробива под гаратаОтварят прелеза на „Авксентий Велешки"

Скоро предстои среща между Световната банка и Община Пловдив, на която ще бъдат даден списъкът с имоти, на които може да се изградят многоетажни паркинги. Както TrafficNews писа строителството на подобен тип съоръжения ще минава през публично-частно партньорство.

Банка взима имоти във всички райони на Пловдив за 30 години, за да строи многоетажни паркингиОбщина Пловдив има проекти за три паркинга – два в „Централен” и един в "Тракия”

Дългоочакваните ремонти на улица „Даме Груев” и Кукленско шосе ще започнат до края на годината, потвърди кметът Здравко Димитров. Следващата седмица от „Драгиев и Ко” ще приключат дейностите по бул. „Христо Ботев” и „Копривщица” и така ще може да се отвори нов фронт за работа в район „Южен”.

Стартират ремонтите на „Даме Груев” и Кукленско шосе до месец , догодина – Рогошко и ГолямоконарскоСледващата седмица се очаква да завършат бул. „Христо Ботев” и „Копривщица”

Вече започна и укрепване на свлачището на пътя на изхода от Храбрино. Ремонтът ще обхване един от най-критичните участъци, през които минава целият трафик за родопските села Дедево, Бойково, Ситово и Лилково. 

Стартира ремонтът на път, застрашаващ да откъсне достъпа до любими родопски селаЩе се изграждат силови укрепителни системи, отвеждат водата от ската и пътното платно

Стартира изграждане на нов търговски център в Пловдив, който ще отвори между 150 и 170 нови работни места. Проектът предвижда целият комплекс да бъде завършен и да отвори врати до 6 месеца. 

Новият търговски център на Пловдив отваря врати пролетта, наема до 170 служителиОбщата площ на целия търговски комплекс е близо 6 800 кв.м

Проекти на обща стойност 944 350 лв. ще бъдат подкрепени в рамките на Културния календар на Пловдив за 2022 г. Жури от независими експерти и представители на общината разгледаха кандидатстващите събития по Компонент 1 „Фестивали и значими събития” .

Общината финансира с 1 милион проекти по Културния календарОтпуснати са средства за традиционни фестивали и нови форми

Стомашно-чревен вирус върлува в Пловдив. Пред лекарските кабинети в града има опашки от пациенти, които са със сходни симптоми – повръщане, разстройство, висока температура.

Стомашни вируси тормозят пловдивчаниСимптомите съвпадат с тези при COVID-19

Мъжът, арестуван за източването на банковата сметка на пловдивската фирма "Тракийски хляб" , окончателно бе освободен от ареста. Спрямо него е наложена мярка за неотклонение "парична гаранция".

Окончателно освободиха арестувания за източените 100 бона от сметката на пловдивски бизнесменСпрямо него е наложена мярка за неотклонение "парична гаранция"

Дилърът Георги Ангелов- Гонго, който надрусан блъсна патрулка в Столипиново в края на 2019 година, отново застана пред съда. Процесът срещу него продължава вече близо една година и все още се разпитват свидетели и вещи лица.

Друсаният дилър Гонго, който блъсна патрулка в Столипиново, все още без присъда! Разпитват още свидетели по делотоПроцесът срещу него бе отложен за началото на декември

Две жени на 27 и 30 години са арестувани в центъра на Пловдив. Причината – солидно количество дрога, открита в дома им.

Полиция нахлу в апартамент в центъра на Пловдив, откриха над половин килограм дрога у две момичетаНамерени са и няколко дози LSD