Сигнал за корпоративен вот е причината 34 служители на общинско предприятие в Раковски да бъдат повикани за справка в Икономическа полиция. На хората са им били снемани обяснения, а на някои от тях е връчван предупредителен протокол. Това съобщиха официално от ОД МВР в Пловдив.

Според кмета на Раковски Павел Гуджеров, а и на много от събралите се пред сградата на Трето районно, причината е свързана с факта, че в градът е с най-много симпатизанти на ГЕРБ в областта.

„Това е политическа репресия. Хората са посещавани в домовете им, на работните им места. Без обяснение им са връчвани призовки и днес са били разпитвани дали си продават гласовете, както и дали някой им е предлагал пари. Това са хората, които са построили улиците на Раковски и днес, вместо да облагородяват града, те дават безсмислени обяснения. Целта за мен е да сплашат хората и в неделя да не излязат да гласуват”, каза Павел Гуджеров.

Призовките са били връчвани в петък и събота. Част от хората са търсени във фирмата.

„Разпитваха ни дали агитираме нашите работници, дали друг ги агитира. Дали оказваме влияние върху хората. Протоколите, които ни накараха да подпишем съдържаха предупреждение, че няма да агитирам подчинените си и че няма да извършваме престъпления.За мен е политически тормоз”, каза директорът на ОП „Благоустройство и превенция” – Петър Андонов.

Всички хора, които са били днес в Икономическа полиция не са членове на ГЕРБ и не са активни симпатизанти.

Пред сградата на полицията днес, в подкрепа на работниците бяха кандидатите за депутати Дани Каназирева и Младен Шишков. Към тях в последствие се присъедини и координаторът на ГЕРБ за Пловдив област – Георги Мараджиев. Последният сравни случващото се като политическа репресия и даде себе си и семейството си за пример, като човек попаднал в подобна ситуация преди няколко месеца.

„В Раковски избори не сме губили. В От както съществува  ГЕРБ общините Раковски, Стамболийски и Марица вадят най-добри и категорични резултати. Най-силните общини сме ние. Затова ударите са насочени към нас. Целта е да се уплашат хората, за да не гласуват”, смята Мараджиев.

Една от повиканите днес е 68-годишната Мария. Тя е служител в предприятието от дълги години. Призовката й е била връчена в дома й.

„Отсъствам от работа и съм уплашена. Никой не ме е агитира. Цялото семейство се притесни, никога не съм влизала в полиция в живота си. Казаха, че ни викат за справка и нищо повече. Кому бе нужно това? Аз не съм виждала прекия си началник от започване на работа, не ми е предлагал пари, получавам заплатата си по банка. Няма да ме уплашат, пак ще изляза да гласувам”, категорична е жената.

„Това е недопустимо. Подлагат хората на унижение, което не съответства на една европейска държава. Това е произволът, който тече не от днес или вчера, а от месеци. Политическото ръководство в Министерството на вътрешните работи използват компетентността на полицията за политически цели, подкопава се основите на демокрацията. Тази репресия продължава. Не може 40 човека да се викат, без никакво правно основание. Те са карани да подписват протокол и това се случва в 21 вик, в държава, в която уж отдавна прийомите на комунистическия режим сме ги забравили. Служебното правителство за пореден път се провали”, каза пред медии Дани Каназирева.