Стомашно-чревен вирус върлува в Пловдив. Пред лекарските кабинети в града има опашки от пациенти, които са със сходни симптоми – повръщане, разстройство, висока температура. Вирусът засяга както възрастните, така и децата.

 „Най-важното е да не се обезводнят, особено когато става въпрос за децата. В противен случай малчуганите вдигат и висока температура. Тогава дори да приемат противотемпературни лекарства, няма как да я свалят, тъй като тя е на база на обезводняването”, посочват лекарите.

Съветът им е да се приемат големи количества течности. А наблюденията им показват, че обикновено неразположението минава за едно-две денонощия.

Проблемът е, че често стомашно-чревното разстройство може да бъде и първи симптом за COVID-19. Той може да е самостоятелен, или да е съпровождан и от кашлица, слабост, болки в мускулите, температура.  

„Нека да не се подценява състоянието. Хората да се свържат с личния си лекар или да отидат до някоя от COVID зоните в града, да им се направи тест и да се назначи адекватно лечение”, съветват медиците.