Започнаха укрепване на свлачището на пътя на изхода от Храбрино. Ремонтът ще обхване един от най-критичните участъци, през които минава целият трафик за родопските села Дедево, Бойково, Ситово и Лилково. 

От години пътят непосредствено след Храбрино се руши заради свлачище. На няколко пъти в отсечката бяха предприемани дейности по частична реконструкция, но по всичко личи, че този път подходът ще бъде по-цялостен. 

Около пътя в момента са освободени големи пространства, махната е растителността, за да може да се изгради съоръжение, което да играе ролята на подпорна стена. След укрепителните действие самата отсечка ще бъде преасфалтирана, ще запази и досегашните си габарити - две платна за движение с ширина по 3,25 м и два банкета с ширина по 1,25 м.

Съществуващата пътна настилка е в много лошо състояние като на места има пропадания, липса на асфалтово покритие, множество дупки. Свлачищните процеси са временно затихнали, като възстановяването и укрепването им е наложително, тъй като при последващо активизиране съществува реална опасност от откъсване на пътя, а от там следва транспортна изолация на няколко села.

Поради лошото състояние на пътната настилка и нееродността на съществуващата конструкция проектната разработка предвижда цялостна подмяна на съществуващата настилка, тъй като същата е силно компрометирана и не може да бъде възстановена.

След извършени подробни инженерно-геоложки проучвания в района, анализ на резултатите и направени препоръки и заключения в инженерно-геоложкия доклад, е решено да бъдат изградерни силови укрепителни системи, като ще има и отвеждане на водите от ската и пътното платно.

Проектът предвижда изграждането на контролно измервателна система, следяща преместванията на земните маси и позволяваща контрол на цялостната укрепителна система и геотехническите формации по откосите, и извършване на последващ мониторинг на територията с изпълнени геозащитни мерки и дейности за стабилизиране на свлачището.

Тъй като участъкът е част от републиканската пътна мрежа, възложител на обекта е АПИ, а строител "Автомагистрали" ЕАД. Официалният срок за завършване на дейностите е четири месеца или приблизително до края на февруари 2022, но предвид датата на стартиране на ремонта и предстоящия зимен сезон едва ли обектът ще бъде завършен навреме.