Разходи по отчуждаване и придобиване на имоти в размер 9,5 млн. лева е заложила Община Пловдив в Годишната програма за управление и разпореждане с имоти за 2023 година. Документът е качен на сайта на градските власти, като ще престои месец пред да бъде гласуван.

За първа година разходите по програмата са повече от приходите, които очаква Община Пловдив. Общо разходи за 2023 година са дадени 9,8 млн. лева при приход от 6,8 млн. лева.

Една от причините е, че очакваните средства от продажба на имоти чрез търгове са свити до 1 млн. лева, като през миналата година тази сума е била 3 млн. лева, но така и не е изпълнена.

В общинската хазна се очакват още 2,2 млн. лева от наеми на общинско имущество и 1,5 млн. лева от продажба на апартаменти на наематели. Парите от общинска земя и прекратяване на съсобственост ще са около 1,3 млн. лева, а от концесии –около 700 000 лева.

В разходната част са дадени 9 млн. лева за отчуждаване на имоти и 500 000 лева за закупуване на терени от собственици, останалите разходи са по дейности от разпоредителни сделки.

Списък с имоти, които Община Пловдив възнамерява да придобие чрез отчуждаване са десетки и са свързани с 32 инфраструктурни проекта. Сред тях са разширението на ул. „Царевец”, бул. „Ал. Стамболийски”, бул. „Васил Априлов”, ул. „Кукуш””, както и следващите етапи от бул. „Северен” , „Свобода”,  нови пътни връзки като  тази между  „Прослав” и „Коматево”, „Тракия” и „Южен” и други.

В програмата на градските власти е залегнало и възмездното придобиване на парцела от 81 дка край Гребната база, собственост на „Тея Инвест”. Макар все още да не е излязла пазарната оценка, се очаква тя да не е по-малко от 12 млн. лева. Едва след нея може да се говори и за сделка между частната фирма и Община Пловдив, като то трябва да мине и през общинския съвет.

За 2023 година обаче липсва купуването на зала „Строител”, въпреки намеренията на властите, да придобият съоръжението.

Какво може да се строи на 81-те дка край Гребната база, ако Община Пловдив не го придобие?Общинският съвет взе решение за преговори със собственика на имота, засега няма да променят ОУП