Общинският съвет в Пловдив взе решение да се сформира комисия и работна група, която  да преговаря със собствениците на 81 дка край Гребната база в лицето на „Тея инвест”.  От четири предложения за съдбата на имота се прие единствено това на администрацията, което е за директни преговори с представители на фирмата.  В групата ще участват общински съветници, представители на Община Пловдив, както и такива на граждански сдружения.

Другите две предложения – за промяна на статута на имота чрез частично изменение на Общия устройствен план и отчуждение след това не бяха приети. 

Преди гласуването кметът Здравко Димитров заяви, че единственият вариант за придобиване е чрез покупко-продажба, а всичко друго би било национализация и противозаконен акт на Община Пловдив.  Това показал и правният анализ, който се изготвя от общинските юристи.

Тепърва обаче ще стане ясно каква ще е цената на имота, като се правят две независими оценки.  Съседният имот от 51 дка, който Община Пловдив придоби срещу 7 имота, бе оценен на 7 млн. лева. при условие, че той бе със статут на озеленяване.  Със сигурност сумата няма да е по-малка от 9-10 млн. лева, като е възможно и да е повече. Въпреки призивите на протестиращите и част от общинските  съветници имотът да бъде дарен, това е слабо вероятен сценарий.

Вторият голям въпрос, който се отвори на днешната сесия бе какво  може да се строи и дали книжата на имота са законни.

Това, което се знае дотук е, че собствениците на имота имат ПУП за увеселителен парк от 2001 година.  В същото време през 2007 година се приема ОУП, който отрежда имота за зеленина. През 2015 година Общинският съвет прави частично изменение на ОУП за зоната и имотът става за спорт и атракции, който позволява до 20%  застрояване. 

Спор имаше дали решението от 2015 година е законно, както и дали ПУП-а може да не бъде зачетен, тъй като в ЗУТ е записано, че зони с обществено значение са над частния интерес. Двете различни гледни точки бяха дадени от ландшафтния архитект Станимир Шаламанов и главният архитект Димитър Ахрянов. Според общински юрист решението за промяна на ОУП през 2015 година е законно, тъй като никъде не се иска квалифицирано мнозинство, както твърдеше Шаламанов. Също така жалбите в РИОСВ срещу изменението на Общия устройствен план не спират влизането в сила на решението.

В кулоарите на местния парламент Димитър Ахрянов разясни и на общинските съветници какво може да се строи на въпросния имот. С промяната на ОУП имотът вече е в зона ОД, който позволява до 0,8 Кинт застрояване.

Ако собствениците запазят имота си те имат два варианта – да започнат да строят според действащия си ПУП  или да поискат нов такъв на база на новия и ОУП.

„Въпреки промяната на ОУП инвеститорите още  сега може да искат виза скица за проектиране на база действащия ПУП. Ние не можем да им откажем. В  случая този ПУП е правен не по ЗУТ, а предишните нормативни документи и е за увеселителен парк – той няма кинт и ограничения във височината. Това означава, че могат да направят хотели , виенски колела, увеселителни съоръжения без ограничение в имота”, обясни Ахрянов. При втората хипотеза – да искат нов ПУП според изменения от 2022 година ОУП, то те могат разгънат до 65 000 РЗП. С уговорката, че не може да се направят жилищни комплекси, но хотели и ресторанти  са допустими.

Така, ако Община Пловдив не придобие имота чрез покупко-продажба, то  собствениците имат два варианта да инвестират в имота, без да могат градските власти да ги спрат.

Очаква се до месец пазарната оценка на имота да бъде готова и конкретното предложение за закупуването му да влезе в местния парламент.

Зико: Паркът от 81 дка може само да бъде купен от Общината, всичко друго е национализация