Средствата от пробива на Водната палата  ще бъдат пренасочени към два зелени проекта – зоопарка и Дондуковата градина, научи TrafficNews. Предложенията са на Община Пловдив след разговори с Фонда за устойчиви градове, които отпускат нисколихвения заем.

На последната сесия на 19 декември кметът Здравко Димитров ще внесе предложение за окончателно приключване на изпълнението на проекта за кръстовище на две нива на бул. „Цар Борис III Обединител” и бул. „Марица – Юг”. След санкцията на местния парламент ще се прекрати и договорът с фирмата изпълнител и ще се задейства процедурата по прехвърлянето на средствата.

Край с пробива на Водната палата? Пренасочват парите към кино „Космос” и Форум юг- изтокФонда за устойчиви градове са дали зелена светлина за проектите

Първоначалната идея бе те да отидат за кино „Космос” и облагородяването на форумите „Изток” и „Юг”. Зам.-кметът по строителство Пламен Райчев заяви пред наш репертоар, че от Фонда за устойчиви градове са одобрили двата проекта, но изпълнението им няма как да се реализира в срока за реализация на проекта.

„Парите трябва да бъдат усвоени до края на 2023-а година и обектите да бъдат завършени. Нямаме процедури за строителството на двата проекта и не можем да го завършим дотогава. За това предложихме други два проекта, за които може да се справим в срока – довършването на зоологическата градина, както и обновяването на Дондуковата градина. Смятаме, че и двата отговарят на обществения интерес, обясни зам.-кметът по строителството. Средствата от 9 млн. лева ще бъдат разпределени между двете реконструкции.

Рестарът на зоопарка може да започне с избирането на фирма, но по-много  опростена процедура, която няма да се забави във времето. Все още не са ясни КСС-тата, като предстои те да излязат до месец.  Със сигурност обаче парите ще стигнат за цялостното завършване на зоокъта, както и подобренията, които смята да направи Община Пловдив на първоначалния проект.

Вторият проект този за първата градска градина на Пловдив има избрана фирма в лицето на  „Ай ди ел” за 3 млн. лева без  ДДС, а вторият договор  е за инфраструктурата около нея с „Драгиев и Ко” за 600 000 лева. Кметът на район „Централен” Георги Стаменов заяви, че фирмата има готовност веднага да започне дейности там.

„Самата оферта на фирмата е от 2021 година. За да не минаваме по процедурата по индексации на дейностите, ще премахнем от проекта оградата и някои по-малко дейности, които след това може да се извършат”, обясни Стаменов.

Общественото  обсъждане за двата проекта се очаква да бъде в началото на януари 2023-а. След това да бъдат сключени и договорите с ФУГ за двата обекта.

Рестартират проекта за зоопарка в Пловдив с нова концепцияПроектът ще бъде с образователната и научната насоченост

Едва ли ще има рестарт на пробива на Водната палата, заемът – трудно ще бъде пренасоченОбщинският съвет ще гледа предложението след Нова година, срокът за нови обекти няма как да бъде спазен