684 млн. лева ще е бюджетът на Пловдив за 2024 година. Рамката му вече е качена на сайта на Община Пловдив, като до месец той ще влезе за гласуване в местния парламент. Това, което прави впечатление е, че кметът Костадин Димитров си е взел поука от постоянните критики за обсъждането на бюджета. Обичайно то бе в делничен ден, като за първи то ще бъде в почивен – тази събота 27 януари от 12:00 часа.

В макрорамката на бюджета се вижда, че 384 млн. лева са делегирани от държавата дейности – за издръжка на училища, детски градини, социални, здравни и други служби. Местните приходи са размер на 300 млн. лева, в това число и неусвоените заеми.

Въпреки че бюджетът за 2023 година имаше дупка от 65 млн. лева неизпълнение от приходите и новата администрация е заложила сходни показатели. За миналата година от предвидени 242 млн. лева данъци, такси и доходи от собственост събраните пари бяха едва 178 млн. лева.

„Оптимистично”: Дупката в бюджета на Пловдив отива на 60 млн. лева, кметът реже разходитеОбщината дава още 13 млн. лева безлихвени заеми по европроекти, чака ги през 2024 година

През 2024-а приходите се очакват да с в размер  235 млн. лева, като корекцията по отделните пера е съвсем малка.

Най-голямото от тях е за данък придобиване – това са всички сделки с движимо и недвижимо имущество, за което пловдивчани плащат 3% от стойността на сделката. При заложени 44 млн. лева през 2023-а и събрани 33 млн. лева, през тази година се очакват 42,5 млн. лева.

Налогът за сгради е размер на 31,5 млн. лева, а за МПС-та – 28,5 млн. лева. Най-голямата такса е „Смет“ в размер на 49 млн. лева. Нито един от налозите не е вдигнат, като това означава, че Община Пловдив се надява на по-голяма събираемост.

За технически услуги, като в това влизат и разрешенията за строеж сумата е 15 млн. лева, а през последните 12 месеца там Общината събра едва 8,5 млн. лева.  12,4 млн. лева се очакват от продажба на имоти – 8 млн. лева от сградата на Транспортна болница и още 4,5 млн. лева от апартаменти. Има и голяма част неразплатени средства по зами, които се прехвърлят тази година – за двата стадиона, парите от 40-милионния кредит и други.

Община Пловдив продава 200 апартамента, но стопира търговете за имотиКметът чака 15 млн. лева от приходи, разходите – под 3 млн. лева

В разходната част капиталовата програма е 123 млн. лева, но в нея почти няма нови обекти. В сумата не са европейските проекти, както и тези, за които се очаква държавно финансиране в размер на 100 млн. лева.

Най-големите разходи извън капиталовата програма са компенсациите на автобусните превозвачи в размер на 10 млн. лева. В бюджета са предвидени и 12 млн. лева за „Тея инвест“ за парка от 67 дка до Гребната база, като в сумата е 1,5 млн. лева неплатени от миналата година.

Решено: "Тея инвест" взима 29 млн. лева за 67 дка, Зико каза, че не е имало друго решение36 общински съветници подкрепиха сделката

Очаквайте каква е капиталовата програма на Община Пловдив!