Община Пловдив публикува програмата за разпореждане с общински имоти за 2024 година. Тя е основополагащ   документ, в който са заложени всички имоти, които градската управа смята да продава, дава под наем или смята да придобива.

За първи път години разликата между приходи и разходи е в пъти повече в полза на първата графа. През 2024 година  се очакват приходи от 15,2 млн. лева, а разходите – едва 2,8 млн. лева.

От приходите са заложени 2,2 млн. лев от наеми на общински жилища и имоти, а 14 млн. лева се очакват от продажби.  Единственият голям общински имот, с който обаче Община Пловдив смята да се раздели е частта от Транспортна болница на ул. „Колхида”. Още в предишния мандат бе взето решение за продажбата му за 7 млн. лева, но търгът пропадна.  Именно такава е и сумата, която очаква кметът Костадин Димитров от продажба на имоти.

През новата година са заложени и 200 общински апартаменти, които са отдадени на наематели.  Приходите, на които се надяват в Общината са 4,5 млн. лева.  Най-много от тях са в „Тракия” – 65, на следващо място „Източен” – 57, „Южен” – 42, „Северен” – 15, „Западен” – 14 и „Централен” – 7.Близо 1 млн. лева се очакват от прекратяването на съсобственост и още  663 хил. лева от концесии. В активите на Община Пловдив са 3600 жилища, като над 2000 от тях се намират в район „Източен”.

При разходите – 2,4 млн. лева ще се дадат за отчуждаване на имоти, нужни за големи инфраструктурни обекти, както и купуването на терени.  Оценители ще  получат 80 000 лева, а градските власти са приготвили и 200 000 лева за разходи по съдебни дела.