60 млн. лева неизпълнение на местните приходи ще има Община Пловдив в края на 2023 година, показва отчетът на бюджета на градската управа. Това дори се оказва оптимистичният сценарий за приключването на финансовата година, ако през последния месец декември градската управа успее да събере 19,4 млн. лева от данъци и такси. Това обаче е слабо вероятно.

Така прогнозите в края на мандата на Здравко  Димитров, че неизпълнението ще е максимум 50 млн. лева, отново не се сбъдва, а резултати са още по-отчайващи за новата градска управа.

При заложените 242  млн. лева местни приходи в рамката на бюджета към месец декември събраните са едва 163,5 млн. лева.  Неизпълнение ще има по всичките графи на бюджета от данъци, през такси до глоби и продажба на имущество.

Логично при ниската събираемост Община Пловдив е започнала да реже и сериозно разходите. При планирани 719 млн. разходи, до този момент са изхарчени 502 млн. лева, а през  до края на годината общо пасивът да е 627 млн. лева.  Голяма част от въпросните средства са делегирани от държавата дейности.

Двете основни пера, които са за ремонти и капиталови разходи няма да се изпълнят до края на годината. Те са в графите „Освен  ремонт на ДМА” и „Придобиване на ДМА”. При първото перо при  заложени 92 млн. лева са изхарчени 54 млн. лева, а при второто –от 58 млн. лева предвидени са изразходени 32 млн. лева.

В същото време на днешната сесия на Общинския съвет ще се гледа ново предложение, с което ще се дадат още 13 млн. лева безлихвени заеми по европейски проекти. Причината е, че разходите по тях не са верифицирани от управляващите органи, а Община Пловдив трябва да ги завърши и след това да си чака парите.

В отчета за 2023 година Община Пловдив трябваше да си върне 12 млн. лева безлихвени заеми, вместо това те скачат веднъж с 22 млн. лева, а сега с още 13 млн. лева. Това значи, че през 2024 година градските власти очакват 35 млн. лева от държавата, освен ако няма финансови корекции по тях.