Най-масовото кръщене в най-новата история на Пловдив се провежда днес в митрополитската черква „Света великомъченица Марина”. До края на деня 60 пеленачета ще бъдат въведени в Христовата вяра, съобщава PlovdivTime.bg

Кръстници на децата,  които увенчаха националната кампания за насърчаването на раждаемостта „Направи го за България” на „Движение  за национална кауза”, са кметът на Пловдив Иван Тотев, Мис България 2006 Славена Вътова и журналистката Лара Златарева. 

Светият ритуал бе отслужен от Знеполския епископ Арсений. От ранни зори детски плач и родителска глъчка огласиха храма. Децибелите рязко севдигнаха, когато бебетата бяха потапяни в кръщелния купел от митрополита. Някои от кърмачетата обаче понесоха стоически изненадващата баня.

Кръщелниците влизаха в храма с родителите си на групи по 15, за да не се получи препълване с развълнувани роднини, фотографи и официални гости. Митрополит Арсений прочете обща молитва и потопи и изми бебетата в кръщелния купел. След това свещениците отрязаха по един кичур коса от новопокръстените християнчета.

„През годините Община Пловдив подкрепя различни каузи, които имат за цел насърчаване на раждаемостта. Преди две години приехме стратегия за подпомагане на младите семейства особено тези с тризнаци, тъй като през последните години имаме няколко такива случаи", заяви кметът.

Той припомни, че подкрепата се изразява освен в еднократната парична помощ от 5000 лева, но и в общинско жилище, записване на детска ясла.

"Лично аз, като кмет, съм бил кръстник досега няколко пъти на деца, родени чрез подкрепата на Община Пловдив. Днешната инициатива кореспондира с желанието на всички ни да виждаме повече бебета, да насърчаваме родителите да отглеждат повече деца в нашия град", допълни още Иван Тотев. Традиционното сребърно кръстче – символ на вярата ще получи всяко бебе, което ще бъде кръстено днес.