Все пак средства за археология и допълнителни дейности на Бреозовско шосе не се намериха. Това се вижда от предложението на Община Пловдив за утрешната сесия на местния парламент. В две бюджетни точки ще се разпределят средства по 18 предложения, включително и за археология на Небет тепе и Източна порта в размер на 32 000 лева.

Такива средства обаче не се намериха за Брезовско шосе. Поради това и обектът ще бъде зазимен. Както TrafficNews писа средствата за археология на обекта свършиха, като няма яснота и откъде ще се вземат 600 000 лева за допълнителни дейности на фирмата изпълнител. Причината е, че заради археологията на обекта две тръби се слагат на 7 дни, вместо на сегашните 3 дни. Това налага повече разходи на фирмата за техника, заплати и други.

Зазимяват ремонта на Брезовско шосе – низ от компромиси, рискуващи Пловдив да загуби милиониПрехвърлят строителите на бул. „Дунав”, след това се връщат на шосето

Вместо обаче градските власти да осигурят допълнително средства и да се опитат ремонтните дейности, заедно с археологията да продължат, докато позволява времето, те са решили да зазимят обекта.

Така от утре от фирма ПИМК ще се преместят на бул. „Дунав” на няколко отсечки, за да се опитат да наваксат времето в периода, при който не се работи по Брезовско шосе. След това се очаква чак пролетта те да се върнат на входно-изходната артерия. През това време тя ще бъде отворена с временен път от чакъл.

Въпреки това Община Пловдив е заплашена от финансова корекция на проекта, който е за 18 млн. лева и е част от Водния цикъл. Има малък шанс утре на микрофон да бъде предложено да се осигурят средства за обекта по време на  гледането на точката.

Десислава Давидова: Разкопките на Брезовско шосе са тест за отношението ни към културното наследство на ПловдивНашата роля е да пазим археологическите обекти и да ги проучваме, такава е отговорността ни според Закона за културното наследство