МВР Пловдив: Полицаят, направил забранен обратен завой, не е извършил нарушение

31.01.2023 17:00 14654 0
МВР Пловдив: Полицаят, направил забранен обратен завой, не е извършил нарушение

Не е констатирано нарушение при извършената забранена маневра на полицейски служител в Пловдив. Това съобщиха за медията ни от Ръководството на ОДМВР – Пловдив в отговор на изпратено от нас запитване по случая към тях.

Припомняме, че на 27 януари до медията ни постъпи сигнал, придружен с видеоматериал, на който се вижда как полицейски автомобил извършва забранен обратен завой на бул. „България” в Пловдив.

От изпратените кадри се вижда как водачът на колата спира в най-лява лента в северната част на булеварда, където ясно е обозначено чрез маркировка и пътни знаци, че движението е позволено само и единствено направо. Има и знак, който изрично забранява извършването на обратен завой там. Въпреки това водачът на полицейския патрул с регистрационен номер СВ 7649 КВ изчаква шофьорите в насрещното да преминат и извършва нарушението. Служебният автомобил не е с включени светлини и звуков сигнал, които биха му дали възможност да наруши знаците. 

Медията ни потърси становището на ОД на МВР – Пловдив по повод извършеното от полицейски служител действие.

Ръководството на ОДМВР - Пловдив е запознато с видеоматериала от Вашата публикация и при извършената проверка не е констатирано нарушение на Закона за движение по пътищата по време на изпълнение на служебните задължения на полицаите от въпросния автомобил”, се казва в него.

В изпратения до медията ни отговор липсва каквато и да е аргументация, така че не става ясно каква е била причината, автомобилът да извърши забранената маневра.

За неспазване на пътни знаци, пътната маркировка и други средства за сигнализиране, правилата за предимство, за разминаване, за изпреварване или за заобикаляне би следвало шофьорът да получи глоба, но в този случай става ясно, че такава няма да бъде връчена. 

След като служителите на полицията си позволяват да нарушават правилата за движениe, защо се учудваме на растящия брой нарушения и катастрофи по пътищата? След като началници на ведомство, което се издържа от данъците на гражданите, си позволяват да оправдава служителите си без аргументи, защо се учудваме, когато някой водач, толериран от полицейски шефове, мине със 150 км/час през тротоара и убие две момичета? 

 

Над закона: Полицейска кола направи забранен обратен завой в ПловдивБез включени светлини и звуков сигнал

Видео:

Изпрати новина