Цялата „мръсна вода” на Пловдив, която влиза в Пречиствателната станция, вече се връща в Марица кристално чиста. Това е резултатът от реализацията най-големият проект на Пловдив за модернизацията и реконструкцията на обекта, чиято стойност бе близо 70  млн. лева.

Днес кметът Здравко Димитров и вицето му по строителство Пламен Райчев направиха инспекция на обекта, който  е пред завършване от консорциума с водещ партньор „Главболгарстрой” и то предсрочно.

От фирмата заявиха, че всички съоръжения са завършени, както и доставката на оборудването, а до края на месеца трябва да приключат с допълнителните дейности.  Освен вдигането на дебита и възможностите за пречистването на обратните води -  до 180 000 кубически метра за денонощие,  вече има и инсталация, която от утайките да произвежда електричество.

"Биогазът, който се произвежда, е аналог на метана, който се движи по тръбите и се нарича природен газ.  Тук  вече има монтирани газгенератори, които работят на биогаз и произвеждат електроенергия, задоволяваща 50% от нуждите на пречиствателната станция в бъдеще при нормален експлоатационен режим. Това намалява и сметките за ток значително”, заяви инж. Павел Павлов. Отделно на Пречиствателната станция е монтирана инсталация без аналог. Тя ще извършва процес на изсушаване, след което утайките ще се намалят на 1/4 , а тяхната концентрация и състава ще позволят те директно да се изгарят в ТЕЦ-овете за твърдо гориво.

Целият процес ще бъде изцяло поет от дисперческо управление със специален софтуер.

Кметът изрази задоволството си от свършеното по проекта, като похвали фирмата за добрата й работа.

„След като журналистите не сте ми задавали въпроси за този проект, значи не е имало проблем по него”, заяви кметът.

Все още обаче не е решена съдбата на финансовата корекция по този проект. Преди година стана ясно, че е наложена 5% финансова корекция на поръчката, чиято стойност е над 3 млн. лева. Райчев заяви, че все още няма окончателно решение за нея, като ще могат да дадат коментар, след като такова бъде взето.

След 730 дни и 70 млн. лева: ПСОВ – Пловдив със соларен парк и последно Hi-Tech оборудванеПречиствателната станция в Пловдив с най-модерното оборудване и соларен парк след 70 млн. лева и 730 дни