Предложението за закупуването на част от загубения парк край Гребната база ще се гледа на една от последните сесии на местния парламент. Според него Община Пловдив трябва да придобие на 64 дка от терена за сумата от 29 млн. лева.Имотът от близо 80 дка е част от 140-те дка, които Община Пловдив загуби през смесеното  дружество,  което трябваше да създаде пловдивския Дисниленд.  Останалите 49 дка бяха заменени от Община Пловдив , като дадоха на частната фирма „Тея инвест” последните апетитни общински имоти из целия град.

Новото предложение на не „Тея инвест” идва, след като направиха нов ПУП на имота и той бе разделен на две – единият от 64 дка, а другият от 13 дка. Предложението на компанията е Община Пловдив да придобие единствено парцела от 64 дка, като останалите 13 не са обект на преговори за закупуване. Вероятно те ще  бъдат за строителство. 

Оценката, която е дадена от фирмата за въпросните 64 дка е 34 млн. лева без ДДС. От Община Пловдив обаче са направили своя оценка и тя е в размер на близо 29 млн. лева. Именно това е и офертата на градските власти към частната компания.  Предложението е сумата да бъде разпределена в 4 години, като през тази се платят 10% от сумата, а през следващите 3 години да се дават по 30% - данъците и таксите ще бъдат за сметка на купувача, в случая в лицето на Община Пловдив.

Това се случва на фона на дълговете на администрацията от 140 млн. лева, както и заложените по 10 млн. лева за стадионите на Локомотив и Ботев в следващите години.

Крайната дума ще има Общинския съвет, който ще гледа предложението на 7 септември.

Поискаха „Тея инвест” да дари парка от 81 дка, взели достатъчно от заменката за другите 50 дка

Десетки пловдивчанин на протест срещу застрояването на 81 дка край Гребната база

35 млн. лева е оценката на 81 дка край Гребната база! Общината започва преговори

Пловдивчани готвят протест срещу застрояване на зелени площи от скандална заменка на общината