Дефицитът на парцели в Пловдив и бумът на цените на имотния пазар водят до жестока конкуренция в изкупуването на терени. Въпреки всички проблеми в район „Южен” и презастрояването в центъра на квартала, цените на имотите са бомбастични.

Поредният пример за това е търг, който е проведен от Община Пловдив за продажба на малък терен от 231 кв.м на ул. „Горни Броди” 27, който се намира на кръстовището  с ул. „Николай Коперник”. През 2022 година Общинският съвет реши да се проведе търг с тайно наддаване. Това означава, че не е имало стъпки за наддаване, като комисия отваря предложенията и най-високата цена печели.

От дадена начална цена от 239 хил. лева победител в търга е била фирмата „Файнънс медиа груп“ ООД, която е предложила 464 659 лева за имота.  Това е близо по 2000 лв. на квадрат за имота, върху който преди години е имало стари къщи, но те са били премахнати.

Върху имота може да изникне нова жилищна кооперация до 15 метра височина, а максималното  РЗП не може да е повече от 500 кв.м с до 50% озеленяване.

Това бе един от малкото търгове, които Община Пловдив проведе през 2022 година. За тази все още не е приета новата програма за разпореждане с общинско имущество. В нея е заложена сумата от едва 1 млн. лева за приходи от търгове. Имотите, които са заложени за продажба са десетки из целия град, като подобен тип малки парцели за жилищно строителство преобладава.

Повече за програмата:

Община Пловдив купува имоти за 9,5 млн. лева – ще си върне ли и парка от 81 дка?Градските власти отчуждават десетки парцели за важни инфраструктурни обекти