Възможно ли е ваксиниран да бъде кръводарител? Може ли човек без имунизация да приема кръв от ваксиниран? Крие ли опасност това? Отговорите на тези въпроси потърсихме от специалисти от кръводарителския център в Пловдив.

До медията ни постъпиха запитвания дали може да се дарява кръв след ваксинация. Имаше и сигнал, че хора с имунизация не са били допускани до дарителския център.

Оказва се, че това съвсем не е така. По думите на д-р Соня Джевизова, директор на Районния център за трансфузионна хематология  в Пловдив, ваксината не е опасна и не е пречка за кръводаряването.

„Ако човек е ваксиниран с нежива ваксина – Пфайзер или Модерна, може да дарява още на 48-ия час след манипулацията. Ако обаче има оплаквания като температура, главоболие и отпадналост, това са страничните реакции от ваксината, то тогава трябва дадено лице да изчака поне 7 дни. Когато човек е с жива ваксина обаче, то е необходимо да минат 28 дни след поставяна на дозата, за да дари кръв”, разказа пред наш репортер д-р Соня Джевизова.

Тя е категорична, че дарената кръв от ваксиниран е напълно безопасна при прилагането й на неваксиниран.

През последните дни в съседна Гърция избухна скандал сред пациенти в лечебни заведения, на които отказват да им бъде приливана кръв от неваксинирани хора. Според първите, те ще бъдат „отровени”.

Според специалистите обаче по никакъв начин кръвта от ваксиниран не може да повлияе негативно на състоянието на пациент. Малко вероятно е дори реципиентът да се сдобие с антитела от дарителя си.

„На едно лице се прилива малко количество кръв и тя не може да обърне неговия статус. Може да има някакви антитела, да попаднат в кръвообръщението, но това е едно на милиони. Това се получава, когато дарителят е с много висок процент изработени антитела. Има дарители, които са преболедували, и тогава тяхната плазма се прилага на вече болни от COVID-19”, каза още д-р Соня Джевизова.

Тя допълни, че и към този момент продължава даряването на плазма от преболедували хора, макар и процентно да са по-малко от преди половин година. Въпреки това центърът за трансфузионна хематология разполага с достатъчен резерв.

„Всеки ден се изписват между 3 и 10 банки плазма. Те отиват за лечение на болни пациенти. Обикновенят човек, който е имунизиран обаче, неговата плазма не е ценна и не лекува. Необходими са антитела, които са изработени от организма по естествен път, т.е. чрез преболедуване”, завърши директорът на центъра за трансфузионна хематология  в Пловдив.

Тя апелира, когато един дарител има съмнения дали е годен, или не, да се обърне към центъра.