Коледарски песни, гайди и кавал от рано тази сутрин звучат в пловдивското село Първенец. Над 70 са общо коледарите, които ще благословят местните жители. Традицията в този си вид се спазва вече 11 години, а за пръв се включват и деца. Най-малката дружина наброява 20 души. “Обичаме България и традициите”, казва 5-годишният Чавдар, който е най-младият член на групата. Всички момчета са изключително развълнувани, че са станали част от коледарите, научили са всички песни и са облечени според традицията, а първенчани ги посрещат с лакомства във всеки дом.

Коледарите са се разделили на няколко групи, за да може да достигнат до най-голям брой хора. Изпълняват традиционни песни и благословии, като подбират репертоара индивидуално във всеки дом. Коледарите пеят за здраве, благоденствие, плодородие и берекет. Благословят всички членове на семейството и известяват благата вест забраждането на малкия Бог. За поредна година в дружината е и кметът на община “Родопи” Павел Михайлов, както и неговият син, 12-годишният Макси.

Любка Сичанова от Първенец посреща коледарите всяка година. Днес тя е подготвила отрупана трапеза с мезета, вино и домашна пита, която е омесила специално за тях. Мъжете я благословиха за здраве и изпълниха няколко песни за благодат на цялото й семейство.

Предстои мъжете да обиколят още десетки къщи в селото, като в много от тях домакините са се подготвили по същия начин.

Основател и ръководител на коледарската дружина е Йордан Терзиев.  Неговата любов към фолклора е в основата на цялото това начинание, като това е и негово хоби и професия. Той е завършил Музикалната академия в Пловдив и се занимава професионално с хореография, ръководител е на танцовия състав „Жарава” в Първенец и на детския състав  „Луди Млади” в Пловдив. Не е родом от Първенец, но от 15 години вече развива състава в селото.  Същото се отнася и за голяма част за коледарите,  като част от тях са пловдивчани, други са от съседните села, а няколко момчета идват специално от София, за да станат част от дружината.

 Първоначално групата се сформира от любители танцьори от двата състава, като е наброявала едва 12 души, а първата репетиция дори не предвещава особен успех.

Станиникът е водачът на коледарите, според българската традиция той е единственият женен от групата, а всички останали са ергени.  Коледарите са само мъже, тръгват на полунощ между Бъдни вечер и Коледа, благославят дома и домакините, които ги посрещат. Те са хората, които разпространяват благата вест за раждането на Божия син.  С песните си славят господа, пеят за здраве, берекет и благородие. 

Рекорден брой коледари тази година в Първенец! Традицията предизвиква радост и сълзи в местнитеКоледарската дружина ще обиколи улиците на селото на 24 декември