Коледарската традиция в Първенец и тази година ще бъде спазена. Над 70 мъже и момчета с различни професии, възраст и интереси за поредна година ще сложат ямурлуците и ще огласят селото с традиционни песни и благословии. Всяка изминала година дружината нараства все повече и повече, увеличава се репертоара й, усъвършенстват се и изпълненията. Така 11 години подред  възраждат и надграждат обичай, който дори не се е изпълнявал в този си мащаб в района. Буквално се създава една нова традиция, като за пръв път тази година ще се включат и деца.

Основател и ръководител на коледарската дружина е Йордан Терзиев.  Неговата любов към фолклора е в основата на цялото това начинание, като това е и негово хоби и професия. Той е завършил Музикалната академия в Пловдив и се занимава професионално с хореография, ръководител е на танцовия състав „Жарава” в Първенец и на детския състав  „Луди Млади” в Пловдив. Не е родом от Първенец, но от 15 години вече развива състава в селото.  Същото се отнася и за голяма част за коледарите,  като част от тях са пловдивчани, други са от съседните села, а няколко момчета идват специално от София, за да станат част от дружината.

Първоначално групата се сформира от любители танцьори от двата състава, като е наброявала едва 12 души, а първата репетиция дори не предвещава особен успех.

„Започнахме заедно с мой приятел, който също е хореограф Цвятко Маринов. Събрахме групата и започнахме да учим песни. Първоначално ми се стори, че няма да се получи. Бяхме твърде млади и ентусиазирани, но на следващата репетиция, всички бяха добре подготвени – научиха всички песни и така вече 11 години са част от дружината. Всяка година добавяме по още няколко члена – сякаш е заразно, разпространява се от уста на уста. Разкажеш на твой близък за емоцията, която си изпитал, той разкаже на друг и така вече сме над 50 души. А от тази година и 20 деца”, коментира основния станиник – Йордан Терзиев.

Станиникът е водачът на коледарите, според българската традиция той е единственият женен от групата, а всички останали са ергени.  Коледарите са само мъже, тръгват на полунощ между Бъдни вечер и Коледа, благославят дома и домакините, които ги посрещат. Те са хората, които разпространяват благата вест за раждането на Божия син.  С песните си славят господа, пеят за здраве, берекет и благородие. 

Някога традицията е била строго определена, но в наши дни се разчупва и осъвременява, напасва се със съвременния начин на живот. Първенешките коледари не са само ергени,  не обикалят къщите и в полунощ.

Тази година коледуването е планувано за 24 декември, групата ще тръгне рано сутринта от зеленчуковата борса. След това ще се раздели на четири, за да може да се обхване по-голяма част от селото.

Репертоарът на дружината включва около 10  различни песни и над 3 благословии.  При домакините се влиза със специална песен, такава има и за изпращане.

„Гледаме да се придържаме максимално към автентичния обичай, но за съжаление не разполагаме с много информация как точно той се е извършвал в миналото в този район. Събрали сме песните от различни места, дори и от други етнографски региони и за всяко домакинство избираме на момента. Изпълняваме такива за мъжка или женска рожба, за плодородие или за здраве”, разказва Терзиев.

Всички коледари са облечени с традиционни носии, пояс и ямурлуци. Облеклото е специфично и скъпо и това е най-съществената трудност пред дружината.  Цялостното обличане на един от мъжете струва около 500 лева.  През годините малко по-малко „гардеробът” на дружината се увеличава, но все още има какво да се желае.

„В началото ни изпращаха облекла дори от Габрово. Много е трудно да облечеш толкова много хора. Хубавото е, че всеки един от нас полага усилия, всички знаем за какво сме се събрали. Някои от момчетата имат собствени автентични носии, други ги шием. Това се случва със събраните средства от домакините, които ни посрещат. Според традицията те трябва да ни даряват с неща, които сами са произвели, но в наши дни всеки гледа да ни даде по някоя пара.Тези пари отиват за облекла”, разказва още главният станиник.

През последната година например са събрани 2000 лева, а всички плодове и лакомства, които получават даряват на деца, лишени от родителски грижи.

Най-важното нещо, което получават коледарите при посещението на различни домове  е силната емоция, с която се зареждат. Хората ги посрещат с усмивки, изпращат ги със сълзи.

„Емоцията не може да се опише, тя трябва да се види. Имало е толкова силни моменти, в които са се разплаквали както домакините, така и коледарите. Едно от нашите момчета Костадин Кирев благослови къщата на баба си и дядо си. Те толкова се развълнуваха, че се разплакаха, внукът им също. Нямаше как и самите ние да не се просълзим.  Имаме и един друг местен жител, който посещаваме редовно. Всяка година той ни посреща с думите „пак ме разплакахте”. Емоцията е изключително силна и неподправена при хора, които не ни очакват. Радостта се предава и на нас”, разказва Терзиев.

Именно тази емоция кара вече седем години Атанас Ангелов да коледува.

„За мен първо това е спазване на традицията, запазване на българското. Много е силно усещането.  Ние си ставаме много по-близки от това да сме просто приятели. Това са хора, които са на различни възрасти и с различни професии, но коледуването ни обединява”, споделя той.

Този плам към фолклора и българщината Йордан Терзиев иска да предаде и на най-малките, затова се радва на тяхното вълнение и отдаденост. За пръв път е обичая се включват и деца, а те вече са научили песните и нямат търпение да изпълнят обичая.

„Нашата идея е това да остане занапред, да се предава на по-младите и да стане неразривна част от празника в Първенец”, добавя още Терзиев.

Коледарската дружина е съпроводена и от музиканти, сред които има както любители, така и професионалисти, така че освен от мъжките гласове, се очаква в селото да зазвучат гайди и кавал.  Професионалните музиканти помагат и по време на репетициите.

През 2019 година първенешката коледарска дружина влиза и в учебник по музика за 4-ти клас.