Символична първа копка беляза официалният старт на изпълнението на проекта за облагородяване на квартала около Гладно поле. Тя бе изпълнена от кмета на Пловдив Здравко Димитров, зам.-кметът по строителство Пламен Райчев, кметът на район „Източен“ Иван Стоянов, и председателят на Общински съвет-Пловдив Александър Държиков.

Припомняме, че проектът „Подобряване на градската среда в зона с потенциал за икономическо развитие „Гладно поле“ е на стойност 11,8 милиона лева, от които 9,5 милиона са с европейски финансиране по ОП „Региони в растеж“, а останалите са общинско и държавно съфинансиране.

Проектът е разделен в три позиции, които включват цялостната реконструкцията на следните обекти:

- бул. "Санкт Петербург" - северното платно - в участъка от ул. "Богомил" до бул. "Освобождение", /Стойност: 3,2 млн. лв., Срок за изпълнение: 180 работни дни/;

- ул. "Лев Толстой" в отсечката от ул. "Ген. Радко Димитриев" до ул. "Богомил", /Стойност: 1,7 млн. лв., Срок за изпълнение: 120 работни дни/;

- ул. "Богомил" в участъка от ул. "Лев Толстой" до бул. "Санкт Петербург" и ул. "Генерал Радко Димитриев" в участъка от ул. "Лев Толстой" до ул. "Георги Странски". /Стойност: 6,3 млн. лв., Срок за изпълнение: 177 работни дни/. 

Започват мащабни ремонти в „Гладно поле", затварят цялата зонаСрокът на проекта е 30 месеца

И трите лота ще бъдат изпълнявани успоредно, което обаче ще причини сериозни проблеми в трафика, а зам.-кметът на Пловдив отбеляза, че почти целият град ще бъде "строителна площадка". 

"Няма как да няма неудобство, ако искаме нещо да се случи. Уверявам хората, че няма да има ремонти за 2-3-4 години, а всичко ще бъде изпълнено във възможно най-краткия срок. Следим строителите, молим ги да стане по-бързо, съкращаваме графика. Но няма как примерно да се изпълни воден проект и да няма проблеми", посочи Здравко Димитров. 

Той припомни, че се върви към финализиране на Водния проект, покрай който също бяха разкопани десетки улици. На журналистически въпрос дали разкопаният град, създаващ огромни задръствания, ще повлия негативно за настоящите избори, Зико бе категоричен, че няма как да се случи нещо градивно без да има строителни дейности. 

"Защо негативен вот? У вас като си правите ремонт на една стая влизате ли в нея, не влизате, заобикаляте я и се карате на майстора. Тук е същото. Има неудобства. Няма как да стане нещо, да сменим тръбопроводите и да не разкопаем, да не асфалтираме, това е линеен график. Някой знаеше ли, че ще има трети път избори? Никой, досега трябваше да има правителство, но не предстоят ни избори. Това е наш линеен график, който не се съобразява с изборите", посочи още кметът. 

По повод друг важен инфраструктурен проект, този за пробива под Централна гара, градоначалникът поясни, че това е интересен и актуален въпрос, но изцяло в полето на НКЖИ. 

"Наше беше желанието да почне от южната страна, да може колкото се може по-малко да влияе на трафика на града. Г-н Красимир Памукчийски ще даде най-точна информация. Важното е, че искахме и запазихме пътната връзка, проектира се мост, който ще бъде по-различен от този, няма как да изпълнява същите функции. Той обаче е важен за район "Южен" и "Централен", знаете колко хора живеят там. Те ще инвестират в сервитута, Община Пловдив в развръзките", посочи още Димитров. 

Що се касае до частния терен на Сточна гара, на който бе обявено, че ще бъде изграден голям мол, но все още няма никакви строителни дейности, Зико уточни, че никой от инвеститорите не се е свързвал с Община Пловдив. 

"Никой не се е свързвал от инвеститорите с Община Пловдив. Няма информация при нас, това е частен имот. Ако започнат дейности, ремонтите в зоната няма да пречат. Като Модър-Царевец не пречи, някой да се оплаква сега от ремонтите там?", риторичен бе кметът. 

Процедурите за прехвърляне на част от военните имоти в Гладно поле към Община Пловдив също боксуват. 

"Няма правителство, няма кой да разпише. Служебното правителство има определени правомощия", допълни Димитров.