Сградата, която горя в центъра на Пловдив, на метри от Кукления театър, е част от историческата зона“Филипопол-Тримонциум-Пловдив“. Тя е част от ансамбъла по ул. „Христо Г. Данов“, макар входът и да се води на ул. „Петко Каравелов“ 2А и представлява групов архитектурно-строителен паметник на културата. Къщата е строена през 1889 г. и е принадлежала на Хаим Адроке - виден пловдивски индустриалец, разказва Пенка Каленкова, театровед и хроникьор на пловдивската история. 

Ансамбъл по буквата на закона означава, че сградите в защитената зона са част от териториално обособима структура от обекти на недвижимото културно-историческо наследство, чиито елементи се намират в определени пространствени, естетически и смислови взаимоотношения помежду си и с прилежащата им среда.

В голямата си част сградите по ул. „Христо Г. Данов“ имат забележителна история. Жилищно-търговската сграда е строена в края на 19 век, около 1888-1890 г. от еврейско семейство. Тя е декларирана като ансамблов паметник с писмо №395 от 13.02.1985 г. на НИПК.

Пожарът избухна днес преди обед до Кукления театър в Пловдив. На приземния етаж се намира магазин за мъжка мода и за маркови преоценени стоки.

Огънят е тръгнал от последния етаж. Етажът е много занемарен. Няма пострадали, тъй като къщата е била необитаема. 

На този етап не е ясна причината за пожара. За съжаление обаче това е поредната стара сграда в пловдив, която става жертва на огъня. Едни от най- ценните архитектурни образци под тепетата бяха буквалбно изличени и сега на тяхно място има само руини. Тютюневите складове, баня Ортамезар, Божиловия чифлик са само част от жертвите.