Поне 18 млн. лева трябва да очаква Община Пловдив през 2023 година от новия редовен кабинет. Тя е за два от проектите, които са приоритетни и за ГЕРБ, и за ПП – ДБ, а именно реконструкцията на Голямоконарско шосе и Хуманитарната гимназия.

Финансовият министър Асен Василев заяви, че в първата седмица на юли се очаква да се внесе бюджета за 2023 година. По думите на премиера Николай Денков се очакват доста повече средства за общините. Въпреки това и този кабинет вероятно ще използва постановления на Министерския съвет, с които да се финансират общински проекти.

В бюджета на служебното правителство бе заложена за целеви капиталови разходи за Община Пловдив е 9,2 млн. лева. Това е сумата, която е предвидена за реконструкцията на Голямоконарско шосе и е втория транш към общинската хазна. Въпросната сума трябва да остане. По-голямата сума за реконструкцията на шосето е необходима за община „Марица“, която също може да поиска пари от кабинета. За участъка от табелата на Пловдив до АМ „Тракия“ нужните средства са поне 40 млн. лева.

Все още обаче не е ясно  под каква форма ще бъдат осигурени остатъка за средствата на Хуманитарната гимназия.  Последният редовен кабинет осигури 4 млн. лева за реконструкцията, но са необходими още 9 за цялата сума от 13 млн. лева.

На първата копка на гимназията се очаква да дойдат и двама министри, като вероятно те ще обявят и влизането на реконструкцията, като приоритетна за кабинета.  Възможно е сумата да бъде сложена във финансовата рамка или на по-късен етап да се даде с решение на Министерския съвет.

Официално! Започват ремонта на рушащата се сграда на Хуманитарната гимназия в ПловдивСтартът на реконструкцията се забави с около месец

Освен тези „задължителни“ 18 млн. лева, Пловдив ще очаква от кабинета и две ключови решения за най-големите си и проекти и проблеми – Околовръстното шосе и снабдяването с вода от каскада „Въча-Доспат“.

Новият лъч на Околовръстното все още не може да стартира, тъй като се наложи препроектиране заради неразбирателство между НКЖИ  и АПИ. В крайна сметка процедурата е извършена и до края на годината може да се издаде строително разрешение. Там е избрана фирма „Трейс“ за връзката между Асеновградско шосе и Скобелева майка. Сумата е 42 млн. лева, но на цени от 2021 година, така че се очаква договорът да бъде индексиран.

Лошо: Новият лъч на Околовръстното на Пловдив няма да стартира и тази годинаПоне 8 месеца са необходими, за да бъде издадено строителство за Югоизточния обход

Очаква се и работа по проекта за снабдяването на Пловдив и областта с чиста питейна вода от каскада „Въча-Доспат“. Проектът вече бе обявен от такъв с национално значение и за него ще се търси приоритетно финансиране.

Възможно е и други по-малко проекти в Пловдив да получат финансиране през кабинета, но тук това ще зависи изцяло между комуникацията между градските и държавни власти.

Проектът за водоснабдяването на Пловдив от язовир Въча става приоритетен за държаватаЕдин от възможните източници на финансиране е чрез българския ВиК холдинг