Официално обявиха за започване на ремонтните дейности по Хуманитарната гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“ в Пловдив. Стартът на първия етап от реконструкцията и реставрацията на сградата паметник на културата ще се случи на 26 юни – последната учебна седмица за тази година. Ремонт ще бъде извършван в рамките на лятната ваканция, като такава бе и първоначалната заявка на властта, с цел да се избегне преместване на учениците в други сгради. 

Припомняме, че въпросителни относно кога може да започнат дейностите по рушащата се сграда се появиха след неочаквана смяна на фирмата-изпълнител на обществената поръчката. Дружеството „Трейс груп холд”, което бе първоначалния избор, отпадна като победител от конкурса в средата на май, заради липса на важна част от документацията. Така нейното място зае фирмата „ВДХ“ АД, която бе класирана на второ място. Цената, която тя бе обявила бе с 400 000лв. по-висока – 13, 3 млн.лв.

Обрат! „Трейс" няма да ремонтират Хуманитарната гимназия, избраха ВДХ за изпълнителФирмата е пропуснала да предаде важна част от документацията си

Настоящите ремонтни дейности се очаква да обхванат покрива, дограмите, чиято изработка коства много време заради уникалния дизайн, и фасадата на сградата. Дървената част ще се обследва и ще се импрегнира срещу пожар и вредители, като всяка греда поотделно ще бъде четиристранно обшита, за да се изпълнят изискванията за пожаробезопасност. Покривът, както и фасадите, колоните и цялата орнаментика, ще бъдат възстановени в автентичния си вид.

Първоначалната заявка ремонтните дейности да започнат през май не се изпълни, като не се знае дали срокът до началото на учебната година ще бъде достатъчен за приключване на първия етап от дейности. Очакванията са обаче именно тогава те да бъдат финализирани.

Родители на ОУ „Княз Александър I" настояха за среща с властта! Питат какво се случва с ремонтаСитуацията ни не е по-различна от тази на Математическата и ОУ "Драган Манчов", посочват те