Най-важният проект на Пловдив и още 40 населени места за снабдяването с чиста питейна вода от каскада Въча-Доспат ще бъде обявен за приоритетен от държавата. Това стана ясно след среща в Областна управа, на която присъстваха регионалният министър Иван Шишков кметът  Здравко Димитров, областният управител Ангел Стоев и други представители на властта.

Министър Шишков заяви, че първата конкретна стъпка, която ще бъде предприета е сформиране на междуведомствена работна група, в която да се включат представители не само на регионалното министерство, но и на околната среда и енергетиката. След това с акт на министерски съвет обектът ще бъде обявен от национално значение.

Ангел Стоев каза, че този проект е на повече от 40 години, като до този момент работата е била на парче, като държавата трябва да бъде водещ участник към неговата реализация. По думите му качеството на водата в Пловдив и другите населени места е с не добри показатели, които постоянно се влошават. Самата система за водоснабдяване пък е на предела на своя физически капацитет, поради това е нужно да се предприемат бързи стъпки за рестартирането на този проект. Той засяга не само Пловдивска област, но и Хасковска област, където е един от най-тежките проблеми с качеството на водата. Регионалният министър заяви, че с този акт служебният кабинет ще даде хоризонт да следващото редовно правителство.

След като бъдат изготвени всичките анализи, ще бъде направено техническо задание за точно и ясно проектиране. Един от възможните източници на финансиране, според Шишков, е чрез българския ВиК холдинг, но затова се изисква законодателна промяна, която да позволи дружеството да инвестира в подобен тип проекти.

Техническото задание ще бъде единствено за довеждащия водопровод от Въча към Пловдив, като няма да включва водоснабдителната мрежа на Пловдив и другите населени места.