Общинският съвет в Пловдив най-после ще обяви конкурс за омбудсман на града. Това се случва 5 години след провала на предходното състезание, което не успя да излъчи титуляр на поста. Решението е входирано от председателя на Общинския съвет Александър Държиков и ще се гледа на сесията в четвъртък.

В предходния мандат бе проведен конкурс за поста, но тъй като се необходими 34 гласа от общинските съветници, никой не бе избран за титуляр. Тогава с най-много гласове, но под необходимия праг, бе Борислав Стаматов.  Той бе класиран на първо място сред 16 кандидати.

Общинарите ще изберат 7-членна комисия от съветниците, които да проведат конкурса. Той ще се проведе на три етапа – по документи, развиване на стратегия за институцията и взаимодействието й  с организации и граждани, както и интервю.

На практика Стаматов изкара цял мандат като временно изпълняващ длъжността.  През миналата година неговата заплата бе вдигната почти двойно заради ефекта на доминото при увеличаването на възнагражденията на общинските съветници. Последва второ решение, с което заплатата му намалена, но все пак той почна да взима 50% повече от предходното си възнаграждение.

По време на точката тогава Стаматов заяви, че от встъпването му в длъжност той е получавал твърде ниска заплата. Още повече, че той е бил три в едно – той бил единственият омбудсман, който нямал екип и заместници в цялата страна.

Призрачният омбудсман на Пловдив, чиято заплата бе вдигната двойно… между друготоБорислав Стаматов вече четвърта година заема поста като и.д., а съветниците без да искат му вдигнаха парите

Пловдивският омбудсман работил като за трима, смята заплатата си за неадекватнаБорислав Стаматов дръпна 5-минутна реч, в която хвърли суперлативи за собствената си работа