Знаете ли кой е омбудсманът на Пловдив? Знаете ли какви правомощия има той? Със сигурност мнозина ще се затруднят да отговорят на тези въпроси без да ползват Гугъл.  Но дори и да го направят и тук със сигурност немалко от тях ще се изненадат, че неговото име е Борислав Стаматов. Те ще го открият в меко казано стария откъм информация сайт,или в някое прессъобщение от Община Пловдив за честване, където Стаматов се е наредил сред официалните лица.

Безспорно постът на обществен посредник стана особено актуален, след като Мая Манолова го пое. Тя бе практически навсякъде, макар понякога това да изглеждаше невъзможно и все пак тя бе там.  Функциите на местния обществен посредник се доближават немалко националния, естествено, с приоритет към проблемите на пловдивчани и местните институции и дружества.

Въпреки това Стаматов рядко влиза полезрението на общественото внимание. Всъщност, вече четвърта година Пловдив има временно изпълняващ длъжността обществен посредник. Последният конкурс бе през 2016 година, но тогава общинските съветници така и не се разбраха за поста.  На въпросния конкурс на първо място бе класиран именно Борислав Стаматов, но той не събра 34 гласа в общинския съвет и така трябва да се задоволи само като и.д.

През тези години освен въпросните протоколни снимки край паметници и бюстове, и.д. обществен посредник пуска два-три пъти годишно справка за дейността си. В нея описва какви сигнали е получил и как е сигнализирал конкретните институции за тях.  С други думи – почти като пощенска кутия, с изключение, че дава препоръки и становища към институциите. Самите те не са длъжни да се съобразяват с тях.

Въпреки че постът на омбудсман в Пловдив не е сред най-популярните, а самият Стаматов е изключително статичен ,неговата заплата бе вдигната почти двойно. Тук обаче не става дума за признание, а по-скоро  за щастливо стечение на обстоятелствата.  На последната сесия на Общинския съвет старейшините приеха нов правилник, с който вдигнаха възнаграждението на председателя Александър Държиков до 80% от заплатата на кмета, която стана 2650 лева. С ефекта на доминото и общинските съветици вдигнаха значително парите, които получават, а с последната плочка зарадваха и обществения посредник.

В наредбите на Община Пловдив е записано, че  взима 80% от заплатата на председателя на Общинския съвет.  Досега той се разписваше всеки месец 1030 лева, а с новото решение, той ще взима по близо 2100 лева.  Вероятно мнозина от общинските съветници не знаят, че имат повод за почерпка от омбудсмана, гласувайки това предложение.

Едно от обещанията на кмета Здравко Димитров бе, че ще се провеждат конкурси за ключови постове в Община Пловдив. Той бе критикуван, че не е пуснал такъв и за „Старинен Пловдив”. След като четири години този пост също стои без титуляр вероятно е редно да се проведе най-после такъв конкурс. Постът на обмудсман е прекрасен пример как е необходимо да има консенсус между политически представените сили в Пловдив, тъй като са необходими 34 гласа за избора му. Още повече, че в момента постът е сведен до писане на доклади и появяване на официални прояви.