Общинският съвет одобри тегленето на заем за дата стадиона „Христо Ботев“ и „Локомотив“ на стойност от 24 милиона лева. Средствата ще бъдат разпределени по равно между двата клуба. С тях стадионите ще бъдат завършени с четири трибуни и козирка.

Средствата ще отидат към другите 37 милиона лева, отпуснати от правителството на Бойко Борисов за съоръженията. Зам.-кметът Величко Родопски обясни, че до този момент за Колежа са изразходени 17 млн., а за Лаута - 4,7 млн. лв..

За стадион „Локомотив“ обаче трябва да бъде пусната отделна поръчка за централната трибуна и вертикалната планировка.

За цялостното довършване на стадион „Христо Ботев“ са необходими 52 млн. лева, като към този момент Общината е планирала остатъка от 14 млн. да се дадат от собствени проходи.

Според Родопски от фирмата изпълните на Колежа ПИМК са гарантирали, че от месец март 2023г. на стадиона ще се играят мачове.

Атанас Узунов обърна внимание, че не въпроса просто да се играят мачове на двата стадиона, а съоръженията да бъдат по 4 и 5 категория на FIFA и UEFA. При двете огранизации правилата и изискванията всяка година се менят и Общината трябва да бъде много прецизна в изграждането на съоръженията.

Относно другите притеснения за дълговете на Община Пловдив Родопски обяви, че с всички теглени кредити до този момент общината ни стои най-добре финансово поставена до другите. Според закона и изискването на Министерство на финансите разходите по погасване на дългове не трябва да надвишават 15 процента от местните приходи. Изплащането на кредити до тук ще струват на повече от 5,7% от годишните приходи на Община Пловдив.

Както TrafficNews писа, градските власти са избрали офертата на „Уникредит булбанк” измежду общо четири банкови институции, дали предложения. В проектодоговора е записано, че кредитът трябва да се усвои най-късно до края на 2024 година, а сумата е именно до 24 млн. лева. Гратисният период на Община Пловдив пък ще е до 2026 година. Първата вноска трябва да се плати през  май  2025 година, а последната – октомври 2037 година. Всеки  месец от градския бюджет ще трябва да се плащат по 174 хил.  лева, което за покриване на главницата.  Лихвата ще бъде 0,75% плюс основния лихвен  процент, обявяван от БНБ. Еднократната такса към банката ще е  80 000 лева.

Освен тези 24 млн. лева, Община  Пловдив трябва да сключи още един договор за 20 млн. лева за строителството на ПК „Младост”, който  се очаква да е по фонд ФЛАГ. Самата поръчка за басейна е на финала.

Общината взима 24 млн. лева от банка за Колежа и Лаута, изплаща го до 2037 година„Уникредит булбанк” са избрани от градските власти за кредита