Групата на ГЕРБ изтегли предложението си за налагането на мораториум върху поставянето на преместваеми обекти на площад „Централен”. Цялата група на партията внесе предложението в местния парламент, след като градският лидер Иван Тотев изрази несъгласие с поставянето на Виенското колело.

След вчерашната среща между кмета Здравко Димитров и групата на ГЕРБ обаче двете страни са се разбрали то да не бъде гласувано, като градоначалникът е изразил готовност да промени наредбата.

В началото на заседанието главният архитект Димитър Ахрянов заяви, че в момента администрацията работят активно по промяна на наредбата, която регламентира поставянето на преместваеми съоръжения. Това включва както площад „Централен“, така и Цар Симеоновата градина и Капана.

По думите на Ахрянов в момента схемите за поставянето са остарели и имат нужда от сериозна актуализация, която скоро ще бъде представена на обществеността.

Председателя на групата на ГЕРБ Йордан Илиев поздрави главния архитект за начинанието като заяви, че внесеното предложение от ГЕРБ вероятно е послужило като катализатор тези промени да се случат по-бързо. Той допълни, че Пловдив е бил Европейска столица на културата, като това звание непрекъснато трябва да се защитава. Илиев каза още, че от ГЕРБ не са против тези съоръжения, но трябва да се намерят най-подходящите места за тях.

Идеята бе наредбата да бъде направена така, че всички обекти, които ще се поставят там, ще минават през санкция на Общинския съвет. С други думи без гласуване на местния парламент на площада няма да може да се слага нищо.

Налагат мораториум за поставянето на виенски колела и съоръжения на пл. „Централен”Главният архитект е спрял поставянето на стрелбище и други „атракции”, но това не е достатъчно, каза Иван Тотев

Общинският съвет в Пловдив заседават за първи път от месеци в залата си, която на е ул. „Авксентий Велешки”. През последните месеци общинарите заседаваха в Дома на културата „Борис Христов”, но със спада на заразените, съветниците се върнаха в залата си.

Друго предложение, което ще се гласува днес е за отмяна на предишно решение на местния парламент относно за отпускане на 20 щатни бройки на „Старинен Пловдив” за Епископската базилика

Става дума за бройките, които министърът на културата отпусна на РАМ-Пловдив  - специалисти, които да работят в Епископската базилика. След предложение на съветниците на ГЕРБ и в противоречие със закона, те бяха пренасочени към Общинския институт. Това се случи след намесата на настоящия министър на културата проф. Велислав Минеков, който след сигнал от общински съветници от Пловдив призова за отмяна на взетото решение. 

Бюджетът на града също ще бъде актуализиран, като освен предложенията на Величко Родопски се очаква пари да бъдат пренасочени и на микрофон от съветниците.

 

Отменят решението за отпускане на 20 щатни бройки на „Старинен Пловдив” за Епископската базиликаТова ще се случи по време на общинска сесия

Очаквайте подробности!