Групата на ГЕРБ ще внесе в Общинския съвет предложение за налагане на мораториум върху поставянето на преместваеми обекти на площад „Централен”. Той ще забрани поставянето на виенски колела, ледени пързалки и всякакви други неща с кампаниен характер, докато не се приеме нова наредба на Община Пловдив. Това обяви лидерът на ГЕРБ в Пловдив Иван Тотев на прескоференция.

„Това, което се случи изненада много хора. Вече четвърти ден не знаем кой е разпоредил да се постави това Виенско колело на площада. Важно е за нас как тече този мандат, защото 2023 година ще предложи кандидат-кмет, който да спечели изборите. Няма как да не взимаме отношение по теми, които под някаква форма не кореспондират с управлението и духа през последните 10 години на развитие на Централна градска част”, каза Тотев. Той обясни, че мораториумът ще бъде за забрана от подлеза на „Гладстон” до Партийния дом и Цар-Симеоновата  градина.  Той ще важи до ремонт на цялата наредба.  

Самата тя ще бъде направена така, че всички обекти, които ще се поставят там, ще минават през санкция на Общинския съвет. С други думи без гласуване на местния парламент на площада няма да може да се слага нищо.

„Това дава възможност на Община Пловдив, когато се приема културния календар да се приемат и обектите, които се поставят за съответната година. Ние не влизаме в дебат, дали е хубаво или лошо това виенско колело. Вероятно ще има хора, които им хареса и ще го ползват. Въпросът е, че действията на Община Пловдив трябва да възпитават”, каза Тотев. Той заяви, че  групата на ГЕРБ няма да иска колелото да се премахва, тъй като разрешението е до края на юни, но след мораториумът няма да позволи да се удължи или да се постави такива неща. 

Бившият кмет на Пловдив отправи и послание към гл. архитект Димитър Ахрянов да бъде по-твърд в позицията си, когато не е съгласен с нещо.

„ Главния архитект, трябва да си тежи на мястото. Той трябва да може много по-ясно да реализира и изказва своите идеи.  Дали имаш само прекрасни идеи няма значение. Аз знам идеите на Ахрянов за „Иван Вазов”, „Христо Г. Данов”, Дондуковата градина, Тютюневия град. Но това не е достатъчно, трябва този пост да има и политическо изражение и да имаш по-ясни позиции. Знаем, че той е бил против, махнал е стрелбищата и захарните памуците. Той обаче трябва да има повече кураж и има пълната ни подкрепа”, каза Тотев.

Така ще изглежда площад „Централен” в следващите месеци, монтираха виенското колелоАтракцията предизвика смут сред пловдивски управници