Ако се вземе решение пробивът на Водната палата да спре, заемът за проекта ще бъде върнат. Това обяви зам.-кметът Величко Родопски при разговор с протестиращите пред Община Пловдив преди сесията за спирането на проекта за 45 дни.  

Оказва се обаче, че думите на Родопски не отговарят на истината. TrafficNews се свърза с Фонда за устойчиви градове, за да провери твърденията на зам.-кмета по финанси.

Спре ли пробивът на Водната палата - Общината връща парите от заема, сама оправя разрушенотоТри помпи ще бъдат сложени в съоръжението, за да не се пълни с вода, велоалеята ще минава през пешеходния подлез

Един от отговорниците по проекта на ФУГ  Ива Петкова каза, че хипотетично е възможно парите да бъдат пренасочени към друг проект, ако се вземе решение  за преустановяване на проекта.

„Ние сме одобрили този проект по определени критерии и има решение на Общинския съвет. За да бъде  проектът сменен, то трябва ново решение на местния парламент. Оттам трябва да видим дали избраният обект отговаря не изискванията ни.  Не може да е просто някакъв проект. Това е от една страна. От друга въпросният проект трябва да има технически проект или работен такъв, като  може да се пусне веднага обществена поръчка, или в момента да тече такава. Възможно е дори да има сключен договор за строителство. Каквото и да се реши – тези средства трябва  да се  усвоят до края 2023 година, не може да прехвърляме този  срок.  Ако тепърва се правят проекти или поръчки – то едва ли ще одобрим  пренасочване ”, каза Петкова.  По думите й смяната на обекта е трудно начинание  и зависи изцяло от Община Пловдив и Общинския съвет. Но каквото и да се реши – трябва да се действа бързо.

„Неустойки няма, ако този проект не бъде реализиран и не се пренасочат парите, просто  средствата няма да се усвоят”, каза още  експертът от фонд ФУГ. 

Сумата по договора за пробива на Водната плата с „ИСА -2000” е 7,7 млн. лева. До този момент има извършени дейности – за проектиране, закупуване на материали и изкопите  от източната страна. Дори и да няма неустойки, от Община Пловдив дължи тези средства на компанията. 

45 дни затишие преди същинския сблъсък за пробива на Водната палатаСесията днес се оказа генерална репетиция относно съдбата на проекта, в който и двете страни май не отстъпват

Пловдивчани за пробива под Водната палата: Кметът ни мрази, прави го на инат! АНКЕТАГражданите намират проекта за абсурден и напълно излишен