Одобряват ли пловдивчани, проекта за пробива под Водната палата? През последните дни, в които текат непрекъснати дебати относно целесъобразността на проекта, чухме мненията както на администрацията на града, така и на редица експерти. Според апологетите на проекта, тези които го одобряват и смятат, че трябва да бъде реализиран са в пъти повече. В началото кметът каза, че заради 20 души няма да спрат пробива, след това недоволните "нараснаха" на 5 000, а в последствие бе изразено мнение, че 20 000 души не са достатъчни, за да се промени решението.

В крайна сметка не е ясно как е разпределено обществено мнение в случая, но анкетите са показателни за настроенията в града. Екип на TrafficNews направи анкета сред пловдивчани, а резултатът показва, че преобладаващото мнение на анкетираните граждани е, че намират проекта за меко казано абсурден и напълно излишен.

Гражданите многократно демонстрираха и недоволството си от взетото решение да бъдат отрязани над 60 дървета, които „пречат” на пробива, което допринесе за още по-голямото напрежение около целия казус.

Проектът на община Пловдив предвижда кръстовището да стане на две нива, а сега съществуващото кръгово движение да бъде премахнато. Преди дни отново в знак на протест граждани премахнаха част от загражденията, сложени на кръстовището и ограничаващо левите завои.

Според шофьорите забраната ще предизвика още по-големи задръствания на съседните кръстовища и ще затрудни движението в града, вместо да го облекчи, каквато е обосновката на проекта. Голяма част от анкетираните заявяват, че е абсурдно да има четирилентов път, подобие на магистрала в центъра на града и още по-лошо- в близост до две училища.  

Днес на извънреден брифинг кметът Здравко Димитров обяви, че пробивът на Водна палата ще бъде спрян за най-малко 30 дни, за да се изчистят всички противоречия по проекта, както и да се чуе мнението на гражданите. Той добави още, че няма да допусне пробивът на Водна палата да се превърне във втори зоопарк, който вече четвърта година не може да бъде завършен. Той каза, че ще вземе най-доброто решение за града и хората, като то трябва да облекчи движението и да е дългосрочно за следващите 50-100 години.

Зико: Спираме пробива на Водна палата поне за 30 дни, пускаме движението по цялото кръстовищеВ този срок трябва да се изчистят всички неточности по проекта

Гражданите пък от друга страна твърдят друго. Един от анкетираните дори заяви, че Здравко Димитров мрази пловдивчаните и прави всичко това на инат, иначе не си обяснява по друг начин решението му да „осакати” един от най-хубавите зелени райони в града.

Очаква се до дни да бъде издаден Акт 10 за спиране на строителството, като движението ще бъде пуснато на цялото кръстовище с нова временна организация, след като се установи, че в изследването на трафика, публикувано към документацията, не са изследвани транспортните потоци към съседните кръстовища. Кметът се съгласи, че това е пропуск и заяви, че ще бъде коригиран.

Може ли вместо пробив да остане "дупка" на Водната палата? Откриха се първи законови пороци на проектаОбщина Пловдив не е спазила изискванията на ЗУТ за озеленяването, НИНКН не са виждали проекта

Въпреки всичките ни усилията да съберем максимален брой мнения от пловдивчани, не открихме нито един гражданин, който да одобрява проекта.

Чуйте какво мислят пловдивчани за пробива под Водната палата: