Вече е неотложно разширението на АМ „Тракия” от София до разклона на АМ „Марица”, заяви регионалният министър Иван Шишков в Пловдив. Той обясни, че скоро ще се даде задание за проектиране, за да може да започне разширението, което е необходимо заради интензивния трафик. По думите му служебният кабинет ще остави в наследство подробни устройствени планове за над 100 км автомагистрали.

„Това перспективата за развитие. Казвал съм много пъти за важността на видимите и невидимите процеси за строенето на пътища. Надяваме се следващият редовен кабинет да засили строителството на магистрали”, каза Шишков.  Относно пътното строителство,  той каза, че това ще са изцяло в правомощията на следващия кабинет, като в момента в АПИ извършват процедурите за избор на изпълнител за текущи реконструкции с елементи на основни ремонти.  В близките дни обаче ще започне ремонт на мостово съоръжение на 21-22 км между София и Пловдив на магистралата, който ще  продължи няколко месеца .  В същото време се очакват и резултати и от инспекцията на ремонтите по магистралата между Чирпан и Стара Загора.

Регионалният министър каза още, че от МРРБ съгласуват проектите за новия лъч на Околовръстното и удвояването му. Шишков смята, че изграждането на Югоизточния обход е нещо, което ще започне в обозримо време. Припомняме обаче, че от АПИ заявиха, че той едва ли ще стартира тази година.

Лошо: Новият лъч на Околовръстното на Пловдив няма да стартира и тази годинаПоне 8 месеца са необходими, за да бъде издадено строителство за Югоизточния обход

 На въпрос за друг проект, който бе повдигнат от последният редовен регионален министър Гроздан Караджов – за ново трасе между Пловдив и Смолян, Шишков заяви, че е твърде рано да се говори за него.

„Колегите от АПИ работят по него, но все още не може да се каже каквото и да е, тъй като е в много ранен етап и всичко е прекалено хипотетично”, каза служебният министър.

Правят изцяло нов скоростен път Пловдив – Смолян, избират между три трасетаГроздан Караджов заяви, че целта му е до края на мандата да се изведе транзита от Пловдив