Дрон катастрофира над Пловдив, научи TrafficNews.bg. Инцидентът е станал в района на река Марица, когато внезапно мъжът, управлявал малкия летателен апарат, е забелязал, че сигналът с устройството се губи. 

Собственикът му е спазвал всички правила за безопасност и именно заради това не се е стигнало до щети от каквото и да е естество. Загубата на сигнала обаче е дезориентирала машината, която се удря в стена на сграда и се свлича на земята. Ударът е фатален и дронът така ѝ не полита повече, а кадрите, които е запечатал се явяват не просто данни от "черната кутия", а увековечават неговата "лебедова песен". 

Оказва се, че да пилотираш дрон никак не е лека задача... изискват се опит, добро ориентиране в пространството и не на последно място - майсторлък. Дроновете, особено от новата генерация  - модерни, малки, леки и пъргави - са по-скоро екзотика по нашите географски ширини. Въпреки че много от мъжката част е силно поблазнена от технологичните играчки, те все още не са скъпо удоволствие за нашенци. 

По-усъвършенстваните модели се намират на цени около 1600 лева, ала качеството на снимки, видеа, възможността за високо издигане и далечен полет са само част от привилегиите, които купувачите получават. 

Дроновете намират широко приложение във фото и видеозаснемането на събития, обекти, природни феномени и най-вече недостъпни, опасни или невъзможни за обгръщане от земна перспектива точки. Освен с естетически цели, тяхната употреба е силно застъпена в името на научи и изследователски цели, а приложението им устойчиво се индустриализира потенциална в селското стопанство, доставките, картографирането, поддръжката на сградите и по отношение на помощно средство при различни операции - може да бъде полезен при планински или водни спасителни мисии и др. 

Футуристичната перспектива, защитена от работещи прототипи, е дрон индустрията да намери широко приложение в транспорта, като безпилотни въздушни таксита.

Именно поради бързото навлизане в различни сфери от обществения живот и пресечената точка на интереси и обекти в небесната шир започват процеси по регулация на дроновете. Европейския парламент при задължителната им регистрация, а редица страни имат ограничени зони за управление на дронове. 

Собственикът на катастрофиралия дрон споделя, че са му били необходими много тренировки в извънградска среда преди да започне да пилотира в града, но както сам заключва - рисковете дори за опитни шофьори са големи. 

Според запознати в урбанизираните територии има редица причини за нарушаване на връзката между дрона и контролера за управление. Безжичният интернет, сателитите, радиочестотни вълни и други мрежови сигнали са само част от препятствията, които могат до толкова да повлияят на общението между дистанционното управление и летателния апарат, че да доведат до фаталния край. Монолитните сгради, големи бетонни, гранитни и други обекти пък могат да попречат на преминаването на сигнала. 

Затова първото правило за градско шофиране на дрон е: Не изпускайте апарата от очите си. Така ще сте наясно с неговото разположение и ще можете да реагирате, дори да се задава опасност или да се появи сигнал за проблем с връзката. Много от опитните пилоти разчитат на картината от дистанционното управление, за да се ориентират, но понякога е възможно едностранчивият ракурс да им изиграе лоша шега. Не пращайте дрона си от другата страна на голям блок или друг тип сграда, дръжте го далеч от антени и сателитни чинии. 

Принципно дронът е оборудван със смарт сензори, разполага и с опция за прибиране до точката на излитане "А" по същата траектория на движение, по която е стигнал до точка "Б". Възможно е чрез настройка дронът да бъде приучен да извършва това действие при изгубване на сигнал, но най-сигурно е, ако забележите притеснителни индикации, веднага да натиснете копчето за самостоятелно прибиране и кацане. 

От друга страна, постоянното следене на индикаторите за дистанция, височина, вятър и енергия, със сигурност е крачка към по-голям контрол и безопасност на полета. Не пренебрегвайте съобщенията и звуковите сигнализации, които се генерират, тъй като те често биха могли да се окажат ключови за успешния полет. 

Не на последно място, застраховайте дрона си. Да, дроновете подлежат на застраховка тип "каско" - покриват се както щети, така и тотална щета, т.е. замяна при дрон, неподлежащ на ремонт. Именно така собственикът на катастрофиралия дрон е възстановил притежанието си, тъй като полицата е покрила получаването на чисто нова въздушна машина. 

Разбира се, трябва да се спазват и основни правила за безопасност - поставяйте предпазители на перките на дрона, издигайте го на безопасна дистанция от деца, животни, а и от големи групи от хора. Не предоставяйте контролера за управление на непълнолетни лица, както и на хора без книжка - да, това може да ви звучи странно, ала регламентите за управление на дронове се затягат и един от атестатите за управлението му ще бъде именно шофьорската книжка или друг вид летателна правоспособност. 

Последно, но пък изключително съществено - уважавайте личното пространство на хората. Дронът дава възможност за заснемане на хора в частната им собственост или пък в басейна в хотела. Не е нужно да припомняме, че апаратът не е предназначен за заснемане на съседката, докато сменя работните си дрехи с вечерния тоалет.