Десетки населени места в Пловдивска област са заплашени да останат без автобусен превоз до областния град.  В ОКТ днес са отворили офертите за междуградските автобусни линии, които са от квотата на Община Пловдив.

От 28 позиции, всяка, от която е определен маршрут, едва по 10 е имало оферта от страна на превозвачи.  Офертите са за по-натоварените линии, по които има голям пътникопоток.

Без нито едно предложени са останали линии от Пловдив до  Ръжево Конаре, Ръжево, Главатар, Строево, Г. Чардак, Правище, Драгомир, Кричим през Стамболийски, Първомай през Асеновград, Първомай през Градина, Искра, Чехларе, Болярино , Чалъкови, Богданица, Богданица през Моминско, Оризаре и Златитрап, както и Съединение. Освен до крайните точки на въпросните линии, автобусите минават и по редица други населени места.  

По почти всички останали 10 позиции най-ниски цени са дали от „Хеброс бус”. От офертата на фирмата се вижда, че те са предложили цена на билета, която е по-ниска от сегашната. Това се случва на фона от отказа на „Хеброс бус” да изпълнява редица курсове. Един от тях е до Карлово.Въпреки това от фирмата да Дошков са участвали пак по линията и са предложили цена от 6 лева. Най-ниски цени „Хеборс бус” е предложил до Розовец – 5,60 лв., Асеновград – 1,80 лв., Хисаря – 4,5 лв. , Марково – 1,60 лв., Раковски  3,40 лв., Златосел – 6 лв., Старосел – 5,50 лв. и Храбрино – 2 лв.

„Родопи авто” е предложил 2,30 лв. билет до Кричим през Перущица, а „Дрита” до Съединение – 3,41 лв.

Шефът на ОКТ Георги Стоилов обясни, че най-ниската цена не означава, че дадена фирма ще вземе линията. Този път в конкурса е сложен и критерии за вида превозно средство и неговите екстри. Относно другите 18 линии, които засега остават без превозвач, от ОКТ ще пуснат по най-бързия начин нова поръчка.

„В момента почти всички договори са с временна мярка до лятото.  Надяваме се дотогава да изберем превозвачи. Готови сме да говорим и с други общини, на които да отстъпим нашата квота и те да проведат поръчките”, каза Стоилов.  

Търсят превозвачи по 28 линии за междуградските автобуси на Пловдив, чакат се нови фирмиДосега голяма част от курсовете се изпълняваха от „Хеброс бус”, които се отказаха от редица договори