Временни жилища ще се осигурят за хората от пострадалите райони в Карловско, стана ясно от думите на военния министър Димитър Стоянов по Нова тв. Това ще бъдат климатизирани контейнери. Операцията минавала през три етапа - евекуация, осигуряване на храни и лекарства и възстановяване на щетите.

Бригаден генерал Деян Дешков, командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада заяви пред БНТ, че военните днес са разпределени в четири групи. 20 души от 61-ва Стрямска механизирана бригада ще разчистват в Каравелово, две групи с резачки от състава на ВВС ще бъдат в село Богдан и една група и с резачки от 61-а Стрямска бригада ще разчистват в село Слатина. Личният състав от армията участва в това, което тежката техника не може да свърши. Целта е първо да се разчистят основните артерии и комуникационните възли.

Много доброволци също помагат.

Прокуратурата разследва потопа в Карловско, разрушени са мостовете към село БогданПредстои евакуация на майка с дете от Каравелово

По думите на служебния военнен министър няма забавена реакция и на местата, откъдето са получили сигнали, са реагирали мигновено. „Още на 2 септември беше задействан модулът за преодоляване на наводнения от 61-ва Стрямска бригада. И той отиде веднага в Богдан и Каравелово. Не сме получили друг сигнал, не сме реагирали”, уточни той. 

„Показахме, че държава има и реагирахме адекватно. Всички получени сигнали са отработени”, заяви Стоянов. И допълни, че няма места, които да са недостъпни.

Според него разчистването, за да бъдат отворени най-важните артерии, ще отнеме седмици. Стоянов каза, че е изкарана цялата възможна техника, която се намира близо до карловските села. „При поискване - ние реагираме мигновено. Има я и работната ръка. Но техниката не може да се влезе в средата на селото, докато липсват подходи”, подчерта министърът.

Откъснатите от света каравеловци се нуждаят от хранителни продукти и стоки от първа необходимостЖители на Климент започнаха дарителска кампания

В селата Богдан и Каравелово военните реагирали адекватно, заяви той. В село Трилистник се чакало водата да се оттегли. 

В ефира на предаването се включи и жителка на село Каравелово, която каза, че речното корито и бреговете на р. Стряма не са почистени, а дърветата в гората били изсечени. По думите й комисия не е минавала, за да опише щетите. "Няма я държавата, повече няма да гласувам", каза тя. Нейна комшийка каза, че разчита само на дъщерите си. "Невиждано, нечувано", добави възрастната жена.

На 2 септември в Богдан бил отнесен и последният мост. И военните от 61-ва Стрямска бригада останали на остров, изолирани, заедно с хората. Те отказали да се евакуират. "Армията беше подценявана 30 години, но хората винаги са разчитали на нея", заключи министърът.

В Трилистник се готвят за безсънна нощ, пораженията в СНИМКИСпасителни екипи продължават да евакуират трудноподвижни хора