Последните 83 000 лева от 270 000 лева в бюджета на Община Пловдив за справяне с кризата с COVID-19 бяха дарени на МБАЛ „Св.. Мина”. Предложението влезе в извънреден порядък, като сумата е необходима за преобразуването на лечебното заведение в COVID болница.

Предложението предизвика бурни дебати, тъй като се оказа, че има разминаване в проектоточката за разходването на парите и намеренията на шефа на лечебното заведение проф. Петър Петров.

Парите бяха разписани, че ще са за предпазни средства, дезинфектнати,консумативи за диагностика и лечение на коронавирус, както и обособяването  на PCR лаборатория в едно от помещенията. Проф. Петров и част от общинските съветници настояха, че приоритетно средствата трябва да бъдат дадени за възнаграждения на медицинския персонал, който недостига.

Проф. Петров каза, че приема с гордост МБАЛ „Св. Мина” да стане първата COVID болница в България, но трябва да се мисли, какво ще се случи с нея след отминаването на кризата. Според него има шанс лечебното заведение да загуби  стандарта за част от досегашните си дейности, а втора инфекциозна болница на Пловдив не трябва в „мирно време”, както се изрази той.  По силата на решението от Областния кризисен щаб там трябва да бъдат разкрити 137 места за COVID пациенти. Нито обаче оборудването, нито персоналът отговаря за такъв брой легла.Голяма част от лекарите в болницата са в пенсионна възраст или по други дейности, които не могат да се включат в ковид отделение.

Всеки момент се очакват екипи от 3-ма лекари и 3 медицински сестри, които ще бъдат изпратени от частна болница. Ще се търси възможност и за командироване на лекари от общинските лечебни заведения.  Трябват обаче поне 12 лекари и 24 сестри към сегашните, които работят.

След дебати за какво да бъдат изхарчени парите се взе решение те да бъдат разходвани по преценка на управителя на лечебното заведение. Към справката, която бе към предложението става ясно, че са необходими над 1 млн. лева, за да може болницата безпроблемно да посрещне нуждите на пациентите и разкритите легла. Възможно е да бъдат поискани средства от правителството за обособяването на болницата като COVID.

Даряват средства на МБАЛ „Св. Мина” за PCR лаборатория и оборудване за COVID леглаЗа 137 легла трябват 18 лекари и 36 медицински сестри, болницата разполага с 16 медици в сектора