Общинският съвет ще гласува разпределението на 270 000 лева за борба с COVID-19, като 83 000 от тях ще отидат към МБАЛ „Св. Мина”, която ще се превърне в първата COVID болница в Пловдив. Решението влиза в извънреден порядък преди утрешната сесия. От сумата - 83 000 лева ще бъдат дарени от Община Пловдив към лечебното заведение.

Парите ще са за предпазни средства, дезинфектнати,консумативи за диагностика и лечение на коронавирус, както и обособяването  на PCR лаборатория в едно от помещенията. Общата сума, за да заработи изцяло болницата като COVID-19 обаче е  1 181 545 лева – за цялото оборудване, легла и обзавеждане.

Към момента болницата може да разкрие 90 легла за лечение на COVID-19, тъй като повече биха затруднили работата на болницата и тя няма да може да полага адекватни грижи за пациентите. От доклада на лечебното заведение става ясно, че към момента то разполага с 6 лекари и 10 медицински сестри, които да обслужват болни от COVID-19. За 90 легла са нужни 12 лекари и 24 медицински сестри.

Лечебното заведение трябва да разкрие по силата на решенията на щабовете 90 плюс 47 легла. За да заработи обаче с 137 легла са нужни 18 лекари и 36 медицински сестри.

Припомняме, че вчера започна оборудването на бившата Първа градска болница. Военни предоставиха 100 комплекта чаршафи и 20 болнични легла за нуждите на лечебното заведение, дарение от военните.

МБАЛ "Св. Мина" ще разполага със 150 места за пациенти с ковидТова обяви Здравко Димитров след разговор с премиера Борисов

Оборудват с легла и чаршафи ковид болницата на ПловдивВоенните дариха нужното за разширение на отделението