Транспортната блокада в район „Южен” продължава месеци, а тапите в сутрешните часове вече са обичайна гледка. На фона на затворените  ул. „Даме Груев”, бул. „Александър Стамболийски” и района около автогара „Родопи”, жителите на най-големия пловдивския район очакват най-голямото си предизвикателство – затварянето на Бетонния мост. 

Все още няма конкретна дата за затварянето на съоръжението, което е най-използваната входно-изходна артерия в Кючука. На 15 август трябва да има междуведомствена комисия, на която да се покаже линейният график за дейностите  около пробива на Централна гара. Тогава ще стане ясно и датата за затварянето на съоръжението.

От Община Пловдив са категорични, че от „Трейс груп холд” първо трябва да завърши изцяло работата по кръговото кръстовище на бул. „Христо Ботев” и да се отвори движението към бул. „Руски” и ул. „Иван Вазов”.  Проверка на място на пробива показва, че дейностите напредват, но не е ясно дали този обем от работа ще бъде извършен до 15 септември.

В същото време към тази дата трябва да приключи работата по ул. „Даме Груев”. Там къщите вече са съборени, а от „Парсек груп” са разгърнали дейностите си по цялото продължение на улицата.  Според компанията те могат да завършат и пуснат улицата до 15 септември, а след това да довършат тротоарите.  Това е другото условие за затварянето на Бетонния мост.

Най-мащабният ремонт – дейностите по Южния обходен  колектор обаче напредват бавно. Почти  целият бул. „Ал. Стамболийски” е затворен, а срокът за дейностите там е чак до края на 2024 година.

В момента от консорциума са форсирали работата по колектора около „Модър-Царевец”, за да бъде освободено трасето за „Драгиев и Ко”. Очаква се до 15 септември също да приключат работата по колектора от северната страна към район „Западен”.

Въпреки надеждите на Община Пловдив, че пробива може да се завърши до края на мандата – това е много слабо вероятно. Почти сигурно за автомобилно движение той ще бъде пуснат не по-рано от началото на 2024 година.

Заровена "бомба” от ВиК бави ремонта на Голямоконарско шосе, разгръщат и работата по РогошкоРеконструкцията на Брезовско шосе вече закъснява с над 200 дни от предвидения график

Строителите с офанзива на бул. „Хаджи Димитър”, пуснаха колите в двете платнаДо 15 септември строителството може да бъде приключено

6 месеца ремонтират Бетонния мост, Зико чака 5 улици да се отворят преди затварянето муРешават на 15 август кога ще затворят за движение съоръжението

Пробива на Централна гара

 Ул. "Даме Груев" 

 Бул. "Ал. Стамболийски"