Ремонт на три входно-изходни артерии в район „Северен” ежедневно създава главоболия на хиляди шофьори дори  в разгара на отпуските. Движението в момента е ограничено по Голямоконарско, бул. „Дунав” и Брезовско шосе, а въпреки че ремонтът на Рогошко стартира, все още  там няма дейности по главния път. Очакват се по-сериозни проблеми с трафика да има със  старта на учебната година, като дотогава нито един от ремонтите няма да е приключил.

По два от участъците – Голямоконарско и Рогошко шосе работи компанията „ИСА – 2000”. След като в първите месеци строителите набраха инерция по официалния вход на Пловдив в последните седмици има забавяне, установи проверка на TrafficNews. В момента дейностите се извършват преди всичко по подземната комуникация.

Зам.-кметът по строителството Пламен Райчев заяви, че изникнал проблеми с ВиК мрежата, е забавило дейностите.

„Открихме редица изключително корозирали стари  водопроводи на ВиК, където има  огромни загуби на вода. Единият от тях бе под жп линията, като през годините от водното дружество вместо да го подменят, са сложили бетонни плочи отгоре. Когато от фирмата  са ги махнали са видели ужасяващото състояние на водопроводите. В момента изчакват от ВиК да смени тръбите, защото те не са част от проекта”, обясни зам.-кметът. Той допълни, че няма притеснения за този ремонт, тъй като строителите  изпреварват графика към момента.

Строителите с офанзива на бул. „Хаджи Димитър”, пуснаха колите в двете платнаДо 15 септември строителството може да бъде приключено

Не така стоят нещата с другия ремонта на Брезовско шосе, където вече 200 дни се изоставя в линейния график. Проблемът там обаче е археологията, която не бе планирана при първата копка.

„Имам съмнения, че ремонтът ще стане до края на годината, когато изтича проекта. И археолози, и строители  правят каквото могат, но процесът е бавен при тези  обстоятелства”, каза Райчев. Той допълни, че проблеми  с бул. „Дунав” няма да има и той ще бъде завършен в срок.

По третия обект в “Северен” Рогошко шосе все още  се извършат строителните работи в отсечката към „Дунпак – Родина”. Въпреки това се очаква до 10-15 дни от фирмата да се прехвърлят на самото шосе. „ИСА – 2000” и Община Пловдив са се разбрали ремонтът да започне от землищната граница към града, за да не създава проблем на предприятията в индустриалната зона. Все още не е изготвената временната организация за движение, която да въведе поетапното затваряне.